Bu haftaki yazımızda Türkiye’de enflasyon gelişmelerini, son vergi açıklamaları ve borsanın bu süreçten nasıl etkilendiğini ve teknik analiz açısından önemli seviyelerini değerlendireceğiz.
TL varlıklar için enflasyon hikayesi devam ediyor. Elektriğe gelen %38’lik zam sonrasında enflasyon endişeleri yeniden devreye girdi. Tabii yalnızca konu elektrik değil. Türkiye’de uzun süredir enflasyon konusunda endişeler devam ediyor. Her ne kadar TCMB faizi %50’ye çıkarsa da enflasyon beklentilerinde majör anlamda bir değişim olmadı. ITO’nun açıkladığı verilere göre İstanbul’da haziran ayı enflasyonu yıllık bazda %82,14 artış gösterdi. Bu durum bile enflasyon konusunda endişelerin neden sürdüğünü tek başına açıklıyor.
TCMB Mayıs 2023 seçimlerinin ardından faiz artırmakta hem geç kaldı hem de faiz artırım miktarı oldukça yavaş şekilde gerçekleşti. %100 üzerinde hissedilen enflasyonun olduğu bir yerde bu adımlar yavaş ve geç atıldı. Gelinen noktada TCMB’nin artık yeni bir faiz artırım yapma ihtimali çok ama çok düşük gözüküyor.
Enflasyon baz etkisiyle gerileyecektir fakat kalıcı bir geri çekilme zor gözüküyor. Özellikle dolar kurunda dönem dönem yaşanan yukarı ataklar (geçtiğimiz hafta 33 görüldü) enflasyonun istenildiği gibi düşmesini engelleyecektir. Buna ek olarak petrol fiyatlarında yaşanan yükselişler de benzine zam şeklinde yansıyacak. Benzine zam ise çok fazla çarpan ile birlikte hayatımıza etki edecektir.
TCMB beklenti anketinde piyasanın enflasyon beklentisi bu yıl sonu için %43,52, gelecek 12 ay sonrası için ise %33,21 seviyesinde. Bu beklentilerin biraz üzerinde enflasyonla karşılaşacağımızı düşünüyorum. TCMB mevcut yüksek faiz oranlarına olabildiğince devam etmelidir. Enflasyon geriledi diye erken bir faiz artırımı gelirse zaten içinden çıkılması zor olan durum tamamen zorlaşacaktır.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün yaptığı açıklamada sermaye kazançlarının vergilendirilmesi yönündeki çalışmalarla ilgili olarak "Bu pakette yok ama sonraki paket için borsa kazançlarına vergi çalışılıyor" ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından borsada satışların hızlandığını gördük. Vergi konusundaki bu belirsizlik ve bazı günler rafa kaldırılıp bazı günler ortaya çıkarılması borsadaki yatırımcıların iştahını azaltıyor. İşlemlere veya kazançlara vergi konusu borsa için risk teşkil ediyor.
Yukarıdaki yorumlarıma ek olarak BIST 100 endeksine bir de teknik analiz açısından bakmak gerektiğini düşünüyorum. 7200 seviyelerinden gelen yükselen eğilim desteği 10.200’den geçiyor. Bu bölge dünkü düşüşte tampon oldu ve tepki yükselişleri geldi. BIST 100 için kısa vadede 10.200 üzeri kalınıp kalınmayacağı belirleyici olacaktır. BIST 100 endeksinde 10.200 desteğinde bir kırılım gelmesi durumunda satış baskısının derinleşmesini beklerim. Yukarıda 10.800/11.000 bandı direnç bölgesi olarak izlenebilir.