Kripto Para

Eski Revolut Çalışanları, “Blockchain Bazlı Banka Hesabı” Bleap'i Kurmak İçin 2,3 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Joao Alves ve Guilherme Gomes, Consensys'in kurucusu Joe Lubin'in Ethereal Ventures liderliğindeki yatırımcılar tarafından 2,3 milyon dolar ön hazırlık fonu topladı.

Eski Revolut çalışanları Joao Alves ve Guilherme Gomes, Consensys'in kurucusu Joe Lubin'in Ethereal Ventures liderliğindeki yatırımcılar tarafından 2,3 milyon dolar ön hazırlık fonu topladı. Yatırım, Bleap adlı “Blockchain bazlı bir banka hesabı” kurmak için kullanılacak.

Yatırım turuna Maven11, Alliance DAO, Robot Ventures ve Credibly Neutral’ın yanı sıra, Revolut, Phantom, OKX, EigenLayer ve Consensys’ten üst düzey yöneticiler gibi melek yatırımcılar da katıldı. Toplanan fonla şirketin değeri, Alves'in The Block'a verdiği bilgilere göre 10 milyon dolara yakın bir değere ulaştı.

Bu fon, kullanıcıların stabilcoin’leri Mastercard’a bağlı bir banka kartı ile gerçek dünyada harcayabilmesini sağlayan kendi kendine sahipli ödeme uygulamasının geliştirilmesine yardımcı olacak. Uygulama, dönüşüm ya da işlem ücreti almadan yapılan alışverişlerde %2'ye kadar geri ödeme vaat ediyor.

Eski Revolut çalışanları, blockchain teknolojisinin finansın geleceği için temel oluşturduğuna inanıyor. Bleap’in konsepti ilk kez Temmuz 2023'te şekillenmeye başladı. Daha önce Revolut'un kart programını yöneten Alves, “Blockchain’in gücü ile bankacılığın en iyilerini birleştiren bir uygulama istedik.” dedi. “Bugün mevcut olanlardan çok daha iyi olacak radikal bir bankacılık uygulaması.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bleap’in diğer kurucusu ve Revolut'ta birden fazla ürün ekibini yöneten Gomes, “Blockchain teknolojisi, geleneksel finans sistemlerinin yapamayacağı deneyimler sunmamıza olanak tanıyor.” diye ekledi.

Yeni nesil banka, kullanıcıların dünya çapında anında ve ücretsiz para transferi yapabilmelerine imkân verirken, ayrıca geleneksel bankalardan beş kat daha yüksek birikim oranları sunan çoklu para birimi hesaplarını destekliyor. Bu özellikler, stabilcoin’ler ve merkeziyetsiz finans sayesinde mümkün kılınıyor.

Bleap Nasıl Çalışır?

Ethereum Layer 2 ağı Arbitrum üzerinde inşa edilen Bleap, hızlı ve işlem ücreti gerektirmeyen transferler sağlarken, geleneksel kurtarma ifadelerini (seed phrases) bulut depolama ve sosyal girişlerle değiştirmektedir. Bu süreçte, PortalHQ'nun Çok Taraflı Hesaplama (Multi-Party Computation - MPC) teknolojisindenf aydalanmaktadır. MPC, mevcut çoklu imza (multi-sig) tekniklerini geliştirebilen bir kriptografik teknolojidir ve cüzdan anahtarlarının kullanıcı ve PortalHQ arasında bölünmesini etkin şekilde sağlar.

Bir kullanıcı işlem imzaladığında, cihazı kendi anahtar paylaşımını kullanırken uygulama, PortalHQ’dan bir yedek paylaşım alır, diyen Alves, "Kullanıcının paylaşımını güvenli bir şekilde yedeklemek için uygulama, AES ve SHA256 kullanarak türetilmiş bir parola ile şifreler, bunu Bleap'in sunucusunda saklar ve parolayı kullanıcıya e-posta ile göndererek bulutlarında saklar". dedi. Bu yöntem, kurtarma kelimelerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır, çünkü sadece kullanıcı parolaya erişebilir, bu da seed'in şifreli ve güvenli kalmasını sağlar. Eğer kullanıcı telefonunu kaybederse, 2FA ile kimlik doğrulama yaparak ve yedeklenen parolayı kullanarak kendi payını çözebilir, ayrıca istediği zaman çevrimdışı depolama için tam anahtarını dışa aktarabilir.

Kullanıcılar bir Bleap hesabı oluşturduktan sonra, hesap soyutlama (ERC-4337) ile desteklenen bir akıllı cüzdan devreye alınır. Bu cüzdan, web3 varlıklarını yönetmek için web2 benzeri güvenli ve kullanıcı dostu bir deneyim sunar. Kullanıcılar, harici cüzdanlardan stabilcoin ekleyebilir veya Bleap’in ücretsiz kripto para giriş-çıkış hizmeti aracılığıyla itibari para birimiyle stabilcoin satın alabilir.

Bleap’in akıllı cüzdanı, USDC, USDT, USDA ve EURA stabilcoinlerini desteklemektedir. Alves’in açıklamasına göre, şu an için yalnızca Arbitrum üzerinde çalışmakta olup, diğer ağlara geçiş yapma planı bulunmamaktadır.

Ancak, Bleap’in giriş-çıkış ve köprüleme hizmetleri şu anda Arbitrum, Ethereum, Polygon, BNB, Solana ve Bitcoin ağlarını desteklemektedir. Şirketin web sitesine göre, bu sayede kullanıcılar desteklenen ağlarda çeşitli kripto paralar satın alabilir ve bunları doğrudan kendi harici, gözetimsiz cüzdanlarına aktarabilir.

Alves’e göre, ekibin karşılaştığı en büyük zorluk, bir açık blok zincirini Mastercard gibi merkezi bir sisteme hızlı ve maliyet etkin bir şekilde bağlarken kendi kendine saklama ilkesini korumaktı. Ayrıca, düzenleyici gereklilikler konusunda bazı engellerle karşılaştıklarını belirtti.

“Kart tarafında, kripto ile çalışmaya alışkın sağlayıcılarla iş birliği yapıyoruz, ancak yeni bir şey yaptığımız için bazı işlemler fintech dünyasındaki normallere kıyasla daha uzun sürüyor,” diyen Alves, sözlerine şöyle devam etti: “Yine de, ödeme dünyasında herkesin kripto ödemelerini başarılı hale getirme konusunda oldukça istekli olduğunu düşünüyorum.”

Süreci açıklarken Alves, Starbucks’ta 5 dolarlık bir ödeme yapan bir müşteri örneğini verdi. Bleap, Mastercard’dan gelen talebi alır ve kullanıcının cüzdanında eşdeğer bir miktar, örneğin 5 USDC, bulunduğunu doğrular. Doğrulama tamamlandıktan sonra, Bleap işlemi onaylar ve aynı anda zincir üzerinde yeniden oluşturur, kullanıcının cüzdanını stabilcoin ile tahsil eder. Stabilcoin’leri aldıktan sonra, Bleap bu tutarı itibari para birimine çevirir ve Mastercard ile mutabakat sağlar.

Süreç Nasıl Çalışıyor?

Bu süreç, kart oluşturulduğunda kullanıcının, Bleap’in kart imzalayıcısına cüzdanından fon tahsil etme yetkisi vermesi sayesinde çalışır. Kullanıcı bu izni, kartı iptal ederek veya özel limitler belirleyerek istediği zaman geri alabilir. Alves’in belirttiğine göre, diğer kripto kartlarının aksine Bleap, kripto paranın önce itibari paraya dönüştürülmesini gerektirmez, bu da dönüşüm ve kur farkı ücretlerinden tasarruf sağlar ve harcamaları sorunsuz hale getirir.

Sunulan geri ödeme avantajı, Bleap’in ortaklarından aldığı çeşitli teşviklerin bir kombinasyonundan gelir. Bunlar arasında, satıcılardan alınan değişim ücretleri ve abonelik planları bulunmaktadır. Bleap cüzdanındaki tüm blok zinciri işlem ücretleri, platformun altyapısı tarafından karşılanmaktadır.

Alves, Bleap’in, USD ve EUR cinsinden sabit paralarla tasarruf oranları sunmak için DeFi protokollerini kullandığını açıkladı. Kullanıcılar, Bleap ile entegre edilmiş DeFi ürünleriyle cüzdanlarında tek tıkla etkileşime girebilirler. Alves, Bleap’in asla kullanıcıların fonlarına sahip olmadığını, sadece kullanıcı deneyimini basitleştirmeyi amaçladığını vurguladı. Şu anda, Bleap, USD ve EUR sabit paraları için sırasıyla %13,2 ve %5,3 APY oranları sunan Angle Protocol’u kullanıyor ve zamanla daha fazla seçenek sunmayı planlıyor.

Kriptonun “Devrim Niteliğinde” Kullanımı

Stablecoin'ler, kesinlikle ürün pazarında kendilerine yer bulmuş durumda. Kripto varlık yöneticisi Bitwise’ın analizlerine göre, dolaşımdaki arzı 200 milyar dolara yaklaşırken, yalnızca bu yılın ilk yarısında dünya çapında 5,1 trilyon dolarlık işlem hacmi oluşturdu.

Bu, aynı dönemde Visa’nın 6,5 trilyon dolarlık işlem hacmiyle karşılaştırılabilirken, üçüncü çeyrekte stablecoin işlemleriyle ek olarak 3,1 trilyon dolarlık bir işlem hacmi daha oluştu.

Bitwise’dan Juan Leon ve Ari Bookman, Ekim raporlarında, “Her zaman kriptonun öldürücü kullanım durumunu bulmak üzere olduğunu söylüyoruz. İşte bu, tam da o kullanım durumu,” yazdı.

Alves, Bleap'in Birleşik Krallık'ta kurulduğunu ve AB müşterilerine hizmet verebilmek için Polonya'da bir Sanal Varlık Hizmet Sağlayıcısı (VASP) olarak kayıtlı olduğunu açıkladı. MiCA düzenlemelerinin ise Avrupa'nın stablecoin benimsemesi için önemli bir merkez haline gelmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Alves, “MiCA düzenlemesi çok yardımcı oluyor,” dedi. “Avrupa'da her ülkenin kriptoyu ayrı ayrı düzenlediği dönemde yaşanan şey, aslında sahip olmamız gereken tek pazar mekanizmasını bozuyordu. Bence bu en kötü sonuçtu. MiCA bunu düzeltiyor ve düzenlemeyi AB seviyesine geri getiriyor, böylece AB'deki herhangi bir ülkedeki şirket, tüm AB'ye hizmet verebiliyor. Bu açıdan bakıldığında, bu harika bir şey.” olarak sözlerini bitirdi.

Alves, operasyonel açıdan düzenlemelerin giriş engellerini artırdığını ve bu durumun startuplar için zorlayıcı olabileceğini kabul etti. “Ancak, bir lisansa sahip olmak da birçok şeyi kolaylaştırıyor, örneğin müşterilere hizmet vermek için bir iş hesabı açmak Avrupa'da lisansla bunu yapmak çok kolay, ancak USD ve GBP gibi diğer para birimlerinde lisans olmadan bu oldukça zahmetli,” diye ekledi.

Bleap, şu anda seçilmiş bir Avrupa kullanıcısı grubuyla beta aşamasındadır. Lansmanı, 2025'in birinci çeyreği için planlanmakta ve Avrupa genelinde kripto ödemelerinin tanıtılması hedefleniyor. Alves, Bleap'in gelecek yıl Latin Amerika'ya da açılmayı planladığını belirtti.

Ayrıca, Bleap 2026'da kendi token'ını piyasaya sürmeyi planlıyor, ancak Alves şu an için daha fazla detay paylaşamadı.

Revolut'tan mezun olanlar, kripto projeleri kurma konusunda bir geçmişe sahip. Nisan ayında, Revolut'un eski Kripto Operasyonları Başkanı Ruslan Fakhrutdinov, $6.5 milyon finansmanla StarkEx Layer 2 motorunu kullanan hibrit bir kripto borsası olan X10'u başlattı. 2023'te ise daha fazla eski Revolut çalışanı, Zeal adında yeni bir kripto cüzdanı başlattı; diğerleri ise 2022'de bir web3 enerji girişimi ve kripto yatırım uygulaması için fon topladı. (Kaynak: theblock.co)