New York borsası haftanın son işlem gününe yükselişle başladı.

Açılışta Dow Jones endeksi, 160 puanın üzerinde değer kazandı ve %0,46 artışla 35.443,16 puana çıktı.

S&P 500 endeksi %0,62 artarak 4.565,75 puana ve Nasdaq endeksi %1,07 kazançla 14.199,83 puana yükseldi.

Kişisel tüketim harcamaları yıllık %3'e yükseldi

ABD'de kişisel tüketim harcamaları verileri, enflasyon baskılarının hafiflediğini gösterirken, pay piyasalarında haftanın son işlem gününün açılışında pozitif bir seyir izlendi.

Ülkede kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi haziranda aylık bazda % 0,2 ve yıllık bazda %3 yükseldi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde aylık bazda % 0,2 ve yıllık bazda %4,1 arttı. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış, yaklaşık 2 yılın en düşük oranı oldu.

Dün piyasalar kapandıktan sonra ikinci çeyrek bilançosunu açıklayan Ford'un finansal sonuçlarının analistlerin beklentilerini aştığı görüldü. Elektrikli araç üretim hedeflerini geri çektiğini duyuran Ford'un hisseleri, %3'ün üzerinde değer kaybetti.

Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden Intel'in geliri de yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %15 azalışla 12,9 milyar dolara gerilemesine karşın beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İki çeyrek aradan sonra yeniden kâr bildiren şirketin hisseleri %4'ten fazla arttı.

Bugün bilançosunu açıklayan ABD'li tüketim malları devi Procter & Gamble'ın (P&G) hisseleri de beklentileri aşan kâr ve gelir bildirmesi sonrasında %3'ün üzerinde artış gösterdi.

ABD'li enerji devleri ExxonMobil ile Chevron'un kârı ikinci çeyrekte azaldı. Finansal sonuçlarının yayımlamasının ardından ExxonMobil'in hisseleri %2, Chevron'un hisseleri %1'e yakın düştü.