Borsa İstanbul, 2023 yılında yıl başından bu yana yüzde 20'den fazla değer kazanarak tarihi zirvesini görürken yatırımcılara da yüksek getiri fırsatları sundu.

Borsada işlem gören şirket sayısı da bu süreçte 500’ü aştı.

Bu yılın ilk 7 ayında 24 şirket halka açılırken hali hazırda 59 şirket daha SPK’dan onay bekliyor. Bu şirketlerin halka arz büyüklüğü ise 30,6 milyar TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu halka arzlara toplam 26 milyon yatırımcı katıldı.

Yıl başında halka arzlara katılan yatırımcı sayısı ortalama 600 binlerdeyken şu sıralar ortalama 1 milyonu geçmiş durumda.

2022’de 40 şirket 15.8 milyar lira, 2021’de 52 şirket 21.6 milyar lira büyüklüğünde halka arz yapmıştı.

Uzmanlar şirketlerin halka arzı tercih etmesindeki birincil sebebin finansman ihtiyacı olduğuna dikkat çekerken, halka açılan şirketlerin kurumsallaşmanın da etkisiyle daha güçlü bir mali yapıya kavuştuğunu bu durumunda şirketlerin büyümesini hızlandırdığını söylüyor.

Enflasyona karşı tasarruflarını korumak isteyen yatırımcıların akın ettiği borsada yatırımcı sayısı da 4,5 milyonu aştı.

Borsaya olan bu ilgiyi fark eden şirketler de, hem büyüme planlarını finanse etmek hem de marka bilinirliğini artırmak için borsayı tercih etti.

Halka arz edilen şirketler arasında tekstil, enerji, savunma, tarım, sağlık, gıda gibi farklı sektörlerden firmalar yer aldı.

Bu yıl halka arz edilen şirketlerde en iyi performans gösteren şirket ilk işlem gördüğü 18 Ocak’tan sonra yüzde 607 değer kazanan Astor Enerji olurken, onu 14 Haziran’da işlem görmeye başlayan ve yüzde 486’lık değer kazancıyla Forte Bilgisayar takip etti.