Döviz

Dolar 1 günde yüzde 7,58 yükseldi! Yükselişi tetikleyen unsurlar neler?

Dolar/TL kuru, sert yükselişleriyle tarihi rekor seviyelere imza atmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından 30 Mayıs tarihinde 20.10 seviyesinden tepki alımı başlatarak kademeli şekilde sert yükselişler yaşayan Dolar/TL kuru bu yükseliş seyrini günümüze kadar taşıyarak 23.15 seviyesi civarına kadar yükseldi. (12.35).

Dolar/TL kuru bugüne 21.61 seviyesinde başladı. Ancak sabah seansında yükseliş ivmesi hız kazanarak kur 23’lü seviyeleri aştı. Uygulanan faiz indirim politikaları yüksek kalmaya devam eden enflasyon etkileri bu yükselişi tetiklemeye devam ediyor. Dolarda günlük kapanış 23,2033 olarak gerçekleşti.

Günlük artış 1,6347 TL oldu

Amerikan Dolarının saat 19.50 sırasında satış fiyatı ise 23,2061 TL oldu. 1.6347 TL yükseliş yaşanan Dolar/TL kurunda günlük bazda yüzde 7,58, haftalık yüzde 10,72, aylık yüzde 11,62, yıllık bazda ise yüzde 24.07 değişim yaşandı.

Uzun vadeli planlar daha önemli

Enflasyon rakamsal olarak düşmüş olsa da bunu market reyonlarında pazar tezgahlarında yahut alım gücümüzde henüz görmemekteyiz. Tüm buna rağmen savunulan faiz indirimleri ise kuru yükseltmeye devam ediyor. Yurtiçinde yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle beraber kabine düzenlemeleri yapıldı.

Yeni kabine ile beraber Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı. Merkez Bankası başkanlığına ise yakında zamanda yeni bir isim ataması bekleniyor.

Yeni atamalarla beraber piyasa ilk etapta buna pozitif tepki verse de uygulanan politikalar uzun vadede atılacak adımlar daha önem arz ediyor.

Yabancı kurumların Dolar/TL tahminleri

Seçimlerin hemen ardından başlayan yükseliş ivmesi sonrası yabancı kurumlardan Dolar/TL tahmini için yorumlar geldi.

Commerzbank yıl sonu Dolar/TL tahminini 20 seviyesinden 25’e revize ederken 2024 yılı beklentisini ise 30 TL olarak belirtti.

Goldman Sachs üç aylık tahmini 19 TL’den 23’e yükseltti.

JPMorgan ise, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan kuvvetli bir faiz artışı beklediğini belirtti.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok