Fed’den gelen temkinli mesajlara rağmen bu yıl faiz indirileceği beklentisi hisse senetleri piyasalarını yukarı taşıyor.

ABD S&P 500 endeksi Nisan ayı başından bu yana en yüksek seviyesine yükselirken tekrar 5 bin 200 puan seviyesinin üzerine çıktı. Apple’ın kendi işlemcileriyle donattığı veri merkezi tarafından desteklenen bazı yapay zeka ürünlerini bu yıl duyuracağını açıklaması hisse rallisine destek oldu. S&P 500 yüzde 1’den daha az bir oranda yeni rekordan uzakta.

ABD hisse vadelileri sabah saatlerinde yatay seyretti. Asya Pasifik endeksleri de ralli yaptı. Hong Kong Hang Seng Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesini test etti.

Biden’ın yeni tarife açıklamaya hazırlandığı haberi üzerine Çin endeksleri olumsuz ayrıştı. Bloomberg Dolar Endeksi 1.254 puan seviyesinde yatay. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,46 ile fazla değişim göstermedi.

Fed yetkilisinden açıklama

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly mevcut faiz seviyesinin ekonomik faaliyetleri dizginlediğini ancak enflasyonun merkez bankasının hedefine dönüşü için “daha fazla zaman gerektiğini” söyledi.

Perşembe günü George Mason Üniversitesi panelinde konuşan Daly “Kısıtlayıcıyız ancak enflasyonu aşağı çekmemiz daha fazla zaman alabilir. Önümüzdeki birkaç ayın enflasyonunun ne olacağı ve bizim nasıl yanıt vereceğimize dair ciddi bir belirsizlik var” ifadelerini kullandı.

Daly aynı zamanda bu yılın başlarında bazı kalemlerde fiyat baskılarının geri döndüğünü gösteren son verilerin Fed’in neden henüz zafer ilan edemediğinin gerekçesi olduğunu belirtti.

Daly’nin bu açıklamaları Fed üyelerinin faizleri öngörülebilir bir zamanda sabit tutmak istediği yönündeki diğer açıklamaları destekledi.