DünyaEkonomiFinans

Fed Geldi, Ukrayna Gitti…

Şubat ayının tamamı ve Mart ayının ilk haftasında gecemiz gündüzümüz Ukrayna ile ilgili yaşanan gelişmeler olmuştu. Bu süreçte piyasalarda yüksek oynaklık gördük. Daha ilk haber akışının geldiği Şubat ayının başında bu yaşanacaklar için bunun bir piyasa operasyonu olduğunu savaş beklemediğimi belirtmiştim. Savaştan kastımın ise NATO ve ABD’nin olaya dahil olmasıydı. Aynı zamanda Fed toplantısının olmadığı günlerde bu olayların yaşanmasının ise tesadüf olmadığını ifade etmiştim.

Gelinen noktada bu söylemlerimin haklılık payının olduğunu görüyorum. Ne NATO ne ABD olaya dahil olmadı. Fed toplantısının gelmesiyle birlikte son 1-2 haftadır ise haber akışlarının oldukça azaldığını görmekteyiz. Hatta Ukrayna ile ilgili pozitif beklentiler fiyatlanıyor. Ons altın ve petrolde yaşanan sert düşüşler ve ABD tahvil faizlerinde yaşanan sert yükselişler bunun bir göstergesidir.

Ukrayna olayı tamamen net bir sonuca ulaşmadı. Fakat iki ülkenin görüşmelere devam etmesi piyasalar için pozitif algı yaratıyor. Bu konu yarın bir gün nasıl şekillenir kestirmek zor fakat kişisel düşüncem en kötüsünü yaşadığımız yönündedir. Bundan sonraki süreç müzakerelerin devamı ve bir şekilde orta yolda buluşacakları yönündedir.

Şimdi asıl gündemimiz Fed’e gelelim. Fed bugün faiz artırımı yapacak. Fakat bunun bir öneminin olmayacağını düşünüyorum. Genel beklentiler faizlerin 0.25 puan artırılması yönünde. Piyasada bu beklenti uzun süredir bilindiği ve fiyatlandığı için bir önemi olmaz. Bir ihtimal 0.50 puan artırım gelirse etkili olabilir. Benim için kritik olan ekonomik projeksiyonlardır. Fed, her üç ayda bir ekonomik projeksiyonları yayınlıyor. Bu projeksiyonlarda Fed üyelerinin büyüme, enflasyon, işsizlik oranı ve faizler ile ilgili tahminlerine yer veriliyor. Fed üyelerinin enflasyon ve faiz tahminleri daha önemli olacaktır. Benim düşüncem bu iki konuda yukarı yönde revizyonların gelmesi yönünde. Zaten Fed bugün faiz artırım yapıp kenara çekilmeyecek. Yıl içerisinde faiz artırımlarının devamı gelecek. Benim düşüncem bu yılı %1.75-%2.00 aralığında sonlandırmalarıdır.

Bir diğer konu ise bilanço daraltma programı. Fed Başkanı Powell artan enflasyon neticesinde bilanço daraltmaya başlayacaklarını açıklamıştı. Bugünkü konuşmasında bu konuya yer verecektir. 8 trilyon dolar civarında olan Fed bilançosunun hangi hızda, hangi sürede daraltılacağı kritik bir konu. Eğer agresif yani hızlı ve kuvvetli bir bilanço daraltma kararı gelirse dolar endeksi için pozitif, riskli varlıklar için negatif etki yapacaktır. Daha yumuşak ve sakin bir program sinyali verirse tersi fiyatlamalar görebiliriz.

En nihayetinde Fed faiz artırımlarına devam edecek ve bir şekilde bilançosunu daraltacak. Geçen yılın son aylarında söylediğim gibi bu yıl dolar endeksi için pozitif, riskli varlıklar için negatif olacak. Son 4-5 aylık fiyatlamalar zaten bu yönde gerçekleşti. Kısa vadedeki dalgalanmaları kestirmek zor. Fakat ana strateji olarak dolar endeksindeki geri çekilmelerin alış, riskli varlıklardaki yükselişlerin ise satış fırsatı vereceğini düşünüyorum. Burada tek bir seviyeden işlem yapmak yerine sakin bir şekilde kademeli işlem stratejisi izlenmelidir.

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok