Finans

Fed toplantısı ve kripto piyasasındaki fırsatlar

Fed toplantısını dün akşam takip ettik. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Bu toplantıda bilinmedik sürpriz bir şey ile karşılaşmadık. Faiz beklendiği gibi 25bps artırıldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ise yaptığı konuşmada aynı şeyleri tekrarlayıp durdu. Enflasyonun yüksekliğinden bahseden Powell, bunu düşürene kadar sıkı duruşu sürdüreceklerini ifade etti.

Fakat faiz artırımlarının sürüp sürmeyeceğine yönelik soruyu ise cevapsız bıraktı. Anladığımız kadarıyla birkaç üye faiz artırımının durmasını istemiş.

Yüksek ihtimalle artık Fed’in faiz artırım sürecinin sonuna geldik. Bundan sonraki süreçte yüzde 5.25 faiz oranıyla beklemeye geçilecektir. Enflasyonun yüksek seyri Fed’i erken bir faiz indirimi yapmaktan alıkoyacaktır.

Fed Başkanı Powell, dün resesyon ihtimalinden ise ‘ılımlı resesyon’ ifadesi ile bahsetti. Ilımlı resesyon tabirini pek duymamış olsak da kalıcı bir resesyon yerine geçici bir daralmadan bahsediyor olarak anladım. Yani Fed tarafı da ekonomide bir resesyon bekliyor.

Bir süre yüksek faiz ortamı piyasalarda kalacaktır. Fakat özellikle bu yıl sonu ve 2024 ilk çeyrekte artık Fed faiz indirim sürecinin iyiden iyiye hissedileceğini düşünüyorum. Yaşanacak bir resesyon, istihdamda bozulma veya enflasyonda düşüşler bu süreci hızlandıracaktır. Fakat ben erken bir indirim süreci olacağını düşünmüyorum.

Piyasalar bu toplantı ve konuşmayı oldukça karışık şekilde fiyatladı. Borsalar aşağı hareket ederken, dolar endeksi ise oldukça yatay kaldı. Bu belirsiz fiyatlamalar bir süre daha etkili olacaktır.

Burada kripto tarafı biraz daha etkili bir fiyatlama yapabilir. 2021 yılında düşük faiz ortamını iyi değerlendiren kripto piyasası 2022 yılını ise yüksek faiz nedeniyle kötü geçirmişti.

Fed’den faiz indirim ışığı gelene kadar bu tarafta net bir trend oluşacağını düşünmüyorum. Bir yukarı bir aşağı dalgalanma devam edebilir fakat düşüşlerin piyasaya alım fırsatı vermesini bekliyorum. Özellikle yıl sonu ve gelecek yıl kripto para piyasası için daha cazip fırsatların olacağı bir dönem olacaktır.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok