BorsaDünyaEkonomiFinansKripto Para

FED’e Doğru Beklentiler ve Olası Fiyat Hareketleri

Piyasalar 1 Şubat akşamı açıklanacak FOMC kararı ve Başkan Powell’ın konuşmasını merakla beklerken, beklentiler de son şekillerini almaya başladı. Piyasa beklentilerinde ana kitle bu akşa 25bp faiz artırımın geleceğini tahmin ederken, süpriz atı da göz önünde bulundurup 50bp yapar ve geçen yıl mart ayında başlayan faiz artırım serüvenini bititir diyenler de zaman zaman olasılıklarda kendilerini gösteriyorlar. Fed’in bu akşam yapacağı geçen seneden beri sekizinci faizi olacak ve 25bp yapması durumunda mart ayından bu yana en düşük faiz artışını yapmış olacak. Dolar endeksi Fed öncesi 102,0 seviyesinde bulunurken, dün ABD borsaları da artıda kapattı fakat vadeliler FOMC öncesi kararsız ve hafif ekside.

Bu akşam FOMC toplantısından beklentiler;

1-     Komitenin oy birliği ile 25bp faiz artışı yapması

2-     Enflasyon görünümüne ilişkin kısa vadede düşüş olmasına karşılık halen daha beklentiler tam anlamıyla kontrol altına alınabilmiş değil. Bu nedenle metinde hafif şahin tonlu mesajların gelmesi ya da Powell’ın bunu konuşmasında söylemesi

3-     Powell’ın konuşması esnasında şahin tonda olup, ancak aşırı şahin (doların yükselmesine neden olan kuş türü) tona kaçmadan piyasa fiyatlamasına çeki düzen vermesi.

4-     Altın, Bitcoin ve endekslerde kısa bir düzeltme ve dolar endeksinin %1 civarında artış göstermesi
Bu beklentilere sebep olan ana temel ise Fed’in her ne olursa olsun enflasyonla mücadelesine devam edecek olması ve 80’li yıllarda yine bir enflasyonla mücadele zamanında yaptıkları erken faiz indirimlerinin daha sonrasında daha sert faiz artırımları ile sonuçlanması. Yani Fed bu hikayeyi uzak olmayan bir geçmişte yeniden yaşamıştı. Halen daha uzun dönem enflasyon beklentileri tam anlamıyla dönüş sağlayamadı fakat piyasa 2023 sonlarına doğru baskın faiz indiriminden söz etmesiyle, piyasa ve gerçeklik arasındaki makasın açılması. Yani piyasa şuanda doları yanlış fiyatlıyor olabilir ve Powell bunu sözlü yönlendirmesi ile düzeltmek isteyebilir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok