Türkiye, seçimin ikinci turuna hazırlanırken, piyasalarda büyük ölçüde bekleme durumu hakim olacak.

Borsa İstanbul'da yeniden seçim öncesi pozisyonların alınması bekleniyor. Hafta ortasından itibaren 4400’deki destek seviyelerinden borsa yeniden bir toparlanma girişi-minde bulunsa da Perşembe günü Merkez Bankası’nın bankaların kullandıracağı kredilere ek menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirmesiyle bankalar öncülüğünde hisse senetleri yeniden çakılmıştı. Cuma günü Merkez Bankası bu kararının önemli bir bölümünden vazgeçti.

Ancak 19 Mayıs tatili nedeniyle kapalı olan piyasada henüz bu kararın etkisini gözlemlemek mümkün olmadı.

Bu nedenle de borsada haftanın ilk gündemi muhtemelen menkul kıymet tesisi kararındaki geri adımın borsaya yansımasını izlemek olacak.

Kararın geri alınması borsada yarıda kalan toparlanma çabasına geri dönüş getirebilir.

28 Mayıs Pazar günü Türkiye, 2. Tur Cumhurbaşkanlığı oylaması için sandık başına gidecek. Bu nedenle Çarşamba gününden itibaren yeniden seçim sonucuna yönelik pozisyonların alındığı görülebilir. Yuan neden sıçradı?

Kurda ise yukarı yönlü hareketin sürmesi bekleniyor.

EUR/USD paritesi dünyada da hareketli. TSİ 9.30 itibariyle parite %0.32 artışla 1,0810 seviyesindeydi.

Cuma günü Çin yunanında büyük bir hareketlilik vardı.

Çin Merkez Bankası'nın  yuanı desteklemek için spekülasyonları dizginleme sözü vermesi ve Döviz piyasasında daha fazla istikrar çağrısı yapmasının ardından büyük bir sıçrama yaşanmıştı.

Bu açıklamanın ardından yuan, dolar karşısında yüzde 0,5 artışla 7,0121'e yükseldi ve Aralık ayından bu yana en düşük seviyesi olan 7,0750'den geri çekildi.

Dünya döviz piyasalarındaki hareketlilik ve gelecek hafta içinde seçim öncesi pozisyon alma hareketleriyle dövizde yukarı yönlü hareket artabilir.

Altın dalgalı sularda 

Dünya altın piyasası ABD'den gelecek haberlere kilitlenmiş durumda. ABD'de borç tavanı açmazının çözülebileceğine yönelik iyimserlik arttı.

Artan bu iyimserlik ile birlikte risk iştahı arttı ve artan risk iştahı ile birlikte güvenli limanlardan çıkışlar yaşandı.

Bu da altını bir miktar baskılıyor. Dolayısıyla altında gelecek hafta çalkantılı olabilir.