Türkiye

GİB: KDV’de artış yok, suistimali önlemeye yönelik tedbir var

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in KDV oranlarında artış ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı "KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz" açıklamasının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı da bir duyuru yaptı. Başkanlık, lokanta ve kafelerdeki KDV’lere ilişkin bugün yayınladığı tebliğ tasarısının yanlış anlaşıldığını, KDV oranlarında artış anlamına gelmediğini açıkladı.

Açıklamada “KDV oran değişikliklerinin Kanunun verdiği yetki çerçevesinde sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabileceği çok açıktır. Tebliğ taslağında vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Tebliğ ile yapılan düzenleme, yanlış uygulamaların ve suiistimallerin önüne geçilmesini amaçlamakta, KDV oranlarında herhangi bir artış getirmemektedir” denildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin taslağını bugün yayınlanmıştı. Ancak tebliğ tasarısı medyada, "KDV oranlarında artış" olarak duyuruldu.

Bakan Mehmet Şimşek de Anadolu Ajansı'nın "Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki KDV istismarını önlemek için çalışma başlattı" başlıklı haberini alıntılayarak açıklama yaptı. Şimşek, yaptığı açıklamada, "KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz" dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı da tebliğ tasarısının yanlış anlaşıldığını belirterek KDV oranlarında artışa gidilmeyeceğini açıkladı.

“Bugün Başkanlığımız internet sitesinde yer alan 51 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağının bazı basın ve yayın organları tarafından yanlış anlaşıldığı ve KDV oran artışı şeklinde haberler yapıldığı görüldüğünden aşağıdaki açıklamanın yapılması zarureti doğmuştur. Öncelikle belirtmek isteriz ki, hazırlanan Tebliğ taslağı ile KDV oranlarında herhangi bir artış yapılması söz konusu değildir. Tebliğ taslağı uygulamada görülen yanlışların düzeltilmesi ve suistimallerin önlenmesine yönelik hazırlanmıştır. Gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 1 iken, yeme içme sektöründe KDV oranı yüzde 10 dur. Ancak, yeme içme sektöründe bulunan bazı lokantaların oran farklılığını istismar ettiği ve rekabet eşitliğini bozduğu tespit edilmiştir.

Lokanta veya kafelerin, yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplaması gerekirken, bu hizmet yerine tıpkı bir market gibi et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış göstererek yüzde 1 oranında KDV hesaplayarak fiş veya fatura düzenlediği görülmüştür. Bakanlığımız, bu istismarın önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek maksadıyla konuya açıklık getiren Tebliğ taslağını hazırlamış ve internet sitesinde yayınlamıştır.

Ancak, konunun oran artışı şeklinde haber yapılması üzülerek ve hayretle karşılanmıştır. Zira KDV oran değişikliklerinin Kanunun verdiği yetki çerçevesinde sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabileceği çok açıktır. Tebliğ taslağında, yeme içme hizmeti sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerin, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ederek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacakları hususu açıkça belirtilmiş ve vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak Tebliğ ile yapılan düzenleme, yanlış uygulamaların ve suistimallerin önüne geçilmesini amaçlamakta, KDV oranlarında herhangi bir artış getirmemektedir.”