Alman araştırmacılar, insan saçının 20'de 1'i kalınlığında bir güneş pili filmi geliştirerek, bu filmle kaplanmış küçük ticari insansız hava araçlarının tamamen kendi kendini şarj edebilmesini sağladı.
Johannes Kepler Üniversitesi-Linz'deki (JKU) araştırmacılar, ticari bir quadcopter drone'a güç sağlayan ultra ince, esnek güneş pilleri geliştirerek bu yenilikçi hücrelerin kendi kendine yeten enerji sistemleri için vaat ettiklerini ortaya koydular.
Nature Energy'de ayrıntıları verilen Solar Hopper quadcopter, drone'un toplam ağırlığının sadece 1/400'ünü oluşturan, çerçevesine sorunsuz bir şekilde entegre edilmiş 24 ultra hafif quasi-2D perovskite güneş hücresine sahip.
Bu konfigürasyon, dronun kablolu şarj olmadan otonom olarak çalışmasını sağlayarak gram başına 44 watt'lık olağanüstü bir güç yoğunluğu ortaya koyuyor.
Güneş pilleri insan saçından 20 kat daha ince, %20,1 verimlilik ve yüksek derecede esneklikle havacılık, giyilebilir elektronik ve Nesnelerin İnterneti alanlarında potansiyel uygulamalar sunuyor.
Araştırma, uzay araştırmaları, arama ve kurtarma operasyonları ve kendi kendine yeterli güç gerektiren diğer uygulamalar için önemli etkileri olan enerji tasarruflu, hafif ve uyarlanabilir teknolojilerin önünü açıyor.