Ekonomi

Jeopolitik Riskler Altın ve Petrole Yaradı

Bugünkü yazımızda İsrail-Lübnan olayları neticesinde artan jeopolitik riskleri ve bu kapsamda altın ve petroldeki hareketleri grafiklerle değerlendirdik.

Piyasalarda oldukça kritik ve yoğun üç haftayı geride bıraktık. Bu süreçte piyasalarda yukarı aşağı sert dalgalanmalar izledik. Piyasalar açısından önümüzdeki birkaç hafta gündem olarak sakin geçecek. Enstrümanlarda yine oynaklıklar devam edecektir fakat veri bazlı majör bir hareket yaşanmayacak.

Ekonomik gündemin sakin olduğu bu süreçte jeopolitik risklerin tekrardan arttığını görüyoruz. İsrail-Lübnan savaşına yönelik gelen haber akışlarının dozajı arttı. Gelen haber akışlarına baktığımızda İsrail’in Lübnan'a şimdiye kadarki en büyük hava saldırısını başlattığını görmekteyiz. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında en az 492 kişinin öldüğünü açıkladı. Bu olaylar devam edecektir. Bu nedenle jeopolitik riskler sürekli olarak masada kalacaktır.

Bu yaşanan olayların piyasalarda yalnızda ons altın ve petrolü etkilediğini görüyoruz. Bu iki enstrüman dışındaki hiçbir ürün (buna ons gümüş de dahil) bu haber akışlarını umursamıyor.

2022 yılından bu yana sürekli olarak bir savaştan bahsediyoruz. Rusya-Ukrayna ile başlayan bu süreç İsrail-Filistin, İsrail-İran ve İsrail-Lübnan olarak devam ediyor. Tabii artık piyasanın bu konuya hassasiyeti oldukça azaldı. Fakat risklerin sürmesi ve gelecek süreçte bu olaylara başka devletlerin katılma riski her zaman mevcut olacaktır.

Ons altın yaşanan bu olaylar sonrasında bu gece 2640 doları görerek tarihi zirvesini güncelledi. Tabii ons altının yükselişinde yalnızca savaş riski etkili olmuyor. Küresel bazda başlayan ve devam edecek olan faiz indirim politikaları da ons altını pozitif anlamda destekliyor. 

Güncel olarak 12 Eylül’de gelen 2530 kırılımının ardından yukarı yönde potansiyelden bahsetmiştik. Bu geçen 12 günlük süreçte ons altın 110 dolar daha yükseldi. Dönem dönem geri çekilmeler olacaktır fakat bu geri çekilmeler piyasalar tarafından alım talebiyle karşılanıyor.

Teknik açıdan baktığımızda 2600 ve 2530 kısa vade için önemli destek noktaları. Bu seviyeler üzerinde kalındığı sürece yukarı yönde potansiyelin sürmesi ve geri çekilmelerde alım talebinin gelmesini bekleyebiliriz. Ons altın için yukarıda bir seviye vermek kolay değil. Yine de 2700 bölgesi izlenebilir.

Petrol tarafında ise 64 dolar seviyelerine kadar geri çekilme yaşandıktan sonra güçlü bir toparlanma geldi. Tabii petrolün durum biraz daha karmaşık gözüküyor. Küresel ekonomilerde yavaşlama sinyalleri ki Avrupa bunun en büyük örneğidir petrole olan talebi aşağı çekiyor. Diğer yandan OPEC+ grubunda ise Pazar payını kaybetmemek içi petrol üretimleri devam ediyor. Yüksek arz, düşük talep senaryosu petrolü Haziran ayından bu yana baskı altına aldı. Fakat son dönemde jeopolitik endişeler fiyatları tekrardan yukarı çekti. Petrol ile ilgili majör bir hareket olacağını düşünmüyorum. Teknik seviyeler dahilinde dalgalanmalar görebiliriz.

Ham petrolde 65/74 bandı ana destek konumunda. Bu bölge üzerindeki düşüşlerde yeniden alım talebi görebiliriz. Yukarıda ise 77/78 bandı direnç konumunda. Bu bölgeden ise satış fırsatlarının gelebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle bant hareketi kapsamında gelgitler izleyebiliriz.