Ekonomi

Jerome Powell’ın senato konuşması ve perşembe açıklanacak ABD enflasyon verileri

Fed Başkanı Jerome Powell’in Senato konuşması ve perşembe günü açıklanacak olan enflasyon verileri piyasalar açısından kritik iki başlık olarak öne çıkıyor.

Bu hafta piyasalar için iki kritik gelişme takip edeceğiz. İlki Fed Başkanı Powell’ın ABD Senatosu Ekonomi Komitesi önünde yapacağı konuşma olacak. Fed Başkanları yıl ortası ve yıl sonu olmak üzere yılda iki kez Senato önüne çıkıyor. Bu konuşmalarda geçtiğimiz 6 ayın bilançosu ve gelecek döneme dair mesajlar veriliyor.  

ABD’den geçen hafta gelen ve son 4 yılın en düşük seviyesine inen ISM hizmet PMI verisinin ardından Fed’in bu yıl 1 değil 2 faiz indireceğine yönelik beklentiler arttı. Buna ek olarak güçlü bir istihdam veri seti gelmemesi bu beklentileri destekledi.  

Tabii Fed yalnızca 1-2 veriye bakıp faiz indirim kararı alacak demek doğru olmaz. Özellikle enflasyon gelişmeleri burada belirleyici olacaktır. Bu nedenle Powell’ın net bir mesaj vermeden dengeli söylem politikasına devam etmesini bekliyorum. Yine de faiz indirim sürecine yaklaştıklarını ifade edecektir. Zaten Fed’in bir noktada faiz indireceğini biliyoruz. Buradaki kritik nokta bu yıl kaç faiz indirimi olacağı konusudur.  

Perşembe günü ise haziran ayı enflasyon verilerini alacağız. Çekirdek enflasyonun yüzde 3,4’te kalması beklenirken, manşet enflasyonun ise yüzde 3,3’ten yüzde 3,1’e gerilemesi bekleniyor. Burada çekirdek enflasyonun seyri Fed açısından daha önemli olacaktır. Beklentilerin altında bir enflasyon gelmesi durumunda faiz indirim beklentileri iyice artacaktır. Bu durum dolar endeksi ve 10 yıllık faizde düşüşlere neden olur. Beklenti üzeri verilerde ise piyasa yeniden tek faiz indirim fiyatlamasına geçecektir.  

Hem Powell’ın konuşması hem de enflasyon verileri piyasalarda yüksek oynaklığa neden olacaktır. Bu nedenle bu hafta özelinde alınacak işlemlerde biraz daha temkinli olunmasını önerebilirim. 

Tüm bu gelişmeler sonrasında gözler dolar endeksinin seyrinde olacaktır. Çünkü dolar endeksindeki hareketler tüm dünya piyasalarını direkt veya dolaylı şekilde etkiliyor. Geçen hafta gelen zayıf verilerin etkisiyle dolar endeksi baskı altında kalmıştı. Bu hafta ise düşüşlerin sonlandığını ve bir toparlanma geldiğini görmekteyiz.  

Dolar endeksinde teknik açıdan kısa vadede 104.00/130.90 bölgesini önemli destek bölgesi olarak izliyorum. Bu bölge üzeri kalındığı sürece toparlanmanın devamını beklerim. Enflasyon verileri de destekleyici olursa yeniden 106 bölgesi hedef konumunda olacaktır.  

Olası bir negatif fiyatlamada 104.00/103.90 bölgesinde kırılım gelirse dolar endeksinde baskı teknik açıdan artacaktır.