Ekonomi

Kamu borcu olanları yüksek faiz bekliyor

Motorlu Taşıtlar Vergisi, emlak vergisi ve trafik cezası borcu olan binlerce kişiyi ilgilendiren yeni bir faiz düzenlemesi yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranları artırıldı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), emlak vergisi, harç, idari para cezası ve trafik cezası borcu olanlar için her ay ayrı ayrı uygulanmak üzere %4.5 faiz işletilecek. Bu oran, 21 Mayıs'tan önce %3.5 olarak uygulanıyordu.

Örneğin, 10 bin liralık bir vergi borcu olan vatandaş, daha önce 1 aylık gecikme için 350 lira faiz öderken, 21 Mayıs itibarıyla her 1 aylık gecikme için 450 lira faiz ödemek zorunda kalacak. Eğer bu borç 12 ay boyunca ödenmezse, aylık faizlerin toplam maliyeti yıl sonunda %69.58’e çıkıyor ve 10 bin liralık borç 16 bin 958 liraya yükseliyor. Bu nedenle borcu olanların bir an önce bu kamu borçlarından kurtulmaları avantajlı olacak.

Daha önce kamuya vergi, harç ve idari para cezası borcu olanlar, "Bu borcu ödeyeceğime mevduata yatırır, aylık %4.5-5 faiz geliri elde ederim" diyordu. Ancak, gecikme cezalarının mevduat faizine eşitlenmesi, borçların ertelenmesini zorlaştıracak gibi görünüyor. Bu durum, devletin alacaklarını tahsil etme oranını artırabilir çünkü geciken borcun maliyeti oldukça yüksek. Yıllık %70’e varan maliyet, borcun neredeyse ikiye katlanması anlamına geliyor.

Her ay için ayrı gecikme faizi uygulanacak

Devlete, idarelere ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası ve para cezası aslı ile gecikme zammına amme alacağı (kamu alacağı) deniyor. Kamu alacakları, başta vergiler olmak üzere adli ve idari para cezalarını da kapsıyor. Yasal düzenlemelere göre, vergi dahil kamu alacağı, öngörülen yasal süre içinde ödenmezse, bu sürenin bitiminden itibaren her ay için ayrı ayrı %4.5 oranında gecikme zammı uygulanacak.

Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Tahsilat Genel Tebliği ile tecil faiz oranları da değiştirildi. Tebliğe göre, yıllık %36 olarak uygulanan tecil faizi oranı, %48 olarak belirlendi. 21 Mayıs’tan itibaren yapılacak müracaatlara dayanılarak tecil edilen kamu alacaklarına yıllık %48 tecil faizi uygulanacak. Mükellefler, vergi borçlarını ödeyemedikleri durumlarda 36 aya kadar taksitlendirme isteyebiliyorlar ve bu durumlarda tecil faizi uygulanıyor.