BitcoinKripto Para

Altcoinler Ne Zaman Canlanır?

10 Mart’ta 19.800 dolardan işlem gören Bitcoin, yaklaşık bir ay aradan sonra 30.700 seviyelerini gördü. Bir ay gibi kısa bir sürede %55 gibi çok önemli bir yükseliş yaşandığını görmekteyiz.

Hatırlanacağı üzere 10 Mart tarihinde ABD bankalarına yönelik endişeler ortaya çıkmış ve piyasada endişe ortamı yaşanmıştı. Banka paniği yaşanmadan hemen önce %4 civarında seyreden ABD 10 yıllık faizleri hızlı bir düşüşle %3.30’a kadar gerilerken, ons altın ise 1800 dolardan gelip 2000 doların üzerini test etti. Yaşanan banka krizi riskli varlıklardan kaçış, güvenli limanlara girişi desteklese de Bitcoin de bu durumdan faydalandı.

Tabii burada asıl etkiyi Fed’e yönelik faiz artırım beklentilerinin çok kısa bir sürede 180 derece değişmesi yarattı. Yaşanan banka krizi, resesyon endişeleri ve enflasyonda yaşanan geri çekilme üst üste gelince Fed’in faiz artıracağına yönelik beklentiler bir hayli azaldı ve hatta hızlı şekilde faiz indireceği beklentileri oluştu. Bunlara ek olarak dolar endeksinde son dönemde yaşanan baskının da Bitcoin için pozitif etki yarattığını unutmayalım.

Gelinen durumda Fed’in Mayıs ayında son kez 25bps artırım yapıp ardından beklemeye geçmesi bekleniyor. Her ne kadar piyasalar Fed’i bu yıl faiz indirimine zorlayacak gibi gözükse de Fed tarafı en azından bu yılı mevcut yüksek faiz oranlarıyla tamamlayıp enflasyonu olabildiğince aşağı çekmek istiyor. Bu sürecin nasıl gelişeceğini yaşayıp göreceğiz. Ben en azından yılın son çeyreğine kadar faiz konusunda indirim yönünde bir adım atılmasını beklemiyorum. Bunun için 2024 yılı daha müsait olacaktır.

Bitcoin’de 15-16 bin dolar bölgesinde oluşan dip çalışmasından sonra yükselişlerin başladığını görmekteyiz. Tabii 2021 yılında neredeyse her gün yukarı seyreden bir kripto piyasası gördüğümüz için insanlar o tarz bir yükseliş olmasını bekliyor. Fakat o dönem faizlerin %0 olduğunu ve piyasaya her ay teşvik verildiğini hatırlamak önemli olacaktır. Bu yıl faizler yüksek ve piyasadan her ay para çekiliyor. Bu nedenle yükselişler hızlı değil, kademeli devam edecektir.

Teknik açıdan değerlendirdiğimizde bu hafta gelen 29.000 dolar kırılımının önemli olduğunu düşünüyorum. 26.500-29.000 bandının hedef bölgesi olarak 31.500 izlenebilir. Bitcoin’in 32.000 dolar civarında biraz nefeslenmesi normal olacaktır. 29.000 ve 26.500 kademeli destekleri üzerinde kalınmasını teknik açıdan pozitif görüyorum.

Son dönemde bana gelen soruların büyük kısmını ‘’hocam Bitcoin yükseliyor fakat altcoinler neden yükselmiyor ‘’ tarzı sorular oluşturuyor. Bitcoin domimance’in Temmuz 2021’den bu yana en yüksek seviyelerde olduğunu görmekteyiz. Bu durum bize piyasanın bu aşamada altocoin yerine Bitcoin’i daha güvenli/cazip bulduğunu ve bu tarafa girişin olduğunu gösteriyor. Bu oran şu an %48.6 seviyelerinde. %53 ve üzeri bir oran yakalandığında altcoinlerin ön plana çıkmasını beklerim.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok