BitcoinKripto Para

Binance ve FTX Arasında Yaşananlar Kriptonun Geleceğini Tehlikeye Attı

Son olarak yaklaşık bir sene önce rekorlar gördüğümüz kripto paralar bu süreçte pek de güzel ve destekleyici olaylar yaşamadılar. Fed tarihinin en hızlı faiz artırım serisine başladı ve resesyon tehlikeleri arttı. Fakat LUNA’nın batışı kadar kripto paralara zarar veren bir olay daha yaşanmamıştı. LUNA vakasındn 5 ay geçmesi üzerine kripto paralar 7 Kasım haftası en kötü sezonunu yaşadı. Binance’in sahibi CZ attığı tweetlerde Alamedave FTX ‘in zor durumda olduğunu ve varlık kalitesinin düşük olduğunu yazdı. İkinci bir LUNA vakasının yaşanmasının önüne geçmek adına atılan tweetlerin yanı sıra kapılar arkasında kulisler yaşandı. Her ne kadar FTX’in sahibi SBF para çekme taleplerini karşılayabiliriz dese de durum anlaşılacılağı üzere FTX’in batmakta olduğuydu. Henüz niyet mektubundan öte bir gelişme olmazken, Binance FTX’i satın alacağını duyurdu. Bu süreçtene kadara satılacak? Ya da satın alma gerçekleşecek mi çok kritik sorular var. Bu nedenle piyasada henüz çalkantı bitmese de Çin’li CZ’nin Avrupa’nın en büyük borsası FTX’i satın alma süreci sessiz sakin olmayacak. Bildiğiniz gibi Amerika hiç bir Çinli firmanın büyüyüp palazlanmasını ve kendi güvenliklerine tehlike oluşturmasını istemiyor. Bu nedenle CZ, FTX’i satın alabilecek mi göreceğiz. Fakat işler pek yolunda gitmezken, bunun da kripto paralar bazında bir bedeli olacaktır.

Son 4 gündür yaşadığımız Binance-FTX süreci nedeniyle 10 Kasım’da açıklanacak ABD TÜFE verisi neredeyse satır arası kaldı. Fakat TÜFE’nin gelişimine baktığımızda artık pik yaptığı ve %8,2’yi koruması ya da bu seviyelerden gerilemesini bekliyorum. ABD alt verilerinde durum hizmet sektörüdeki ücretlerdeki artışın yavaşlamada olduğu ve imalat sektöründe yeni siparişlerin daralmakta olduğunu gösteriyor. Bu durum nedeniyle 14 Aralık’taki FOMC toplantısından 75bp yerine 50bp artış bekleniyor. Henüz tahviller kanadında rahatlama göremedik ki 10 yıllıklar dahi %4’ün üzerinde. Dolar endeksi ise 111,0 seviyelerinde 109,0 seviyelerie çekilse de TÜFE doların seyri açısından önemli olacak.

FTX’de yaşanan duruma geri döndüğümüzde işin içerisinde Solana, Robinhood ve Bitdao’da giriyor. Bu borsa ile yapılan anlaşmalar ve FTX’in likidite yaratmak için sattığı 1,2 milyar dolar değerindeki SOL, yerel tokenın %50’ye yakın düşmesine neden oldu.Robin Hood hisseleri ise %20 değer kaybetti. Bu ortamda yine sağlam duran coinlerden bir olan MATIC’te kilitlenen coin sayısı yeniden toparlanmaya geçti.

Bitcoin’i teknik olarak ele aldığımızda, son alımlarım 19.300$ seviyesinde stop olurken, piyasada para girişi sıkıntısı yaşanıyor. Geçen hafta bireysel ve özel fonlar hem Bitcoin long kontratlarından hem de short kontratlarından çıkış yaparken, Ethereum’a giriş olduğu görüldü. Ayrıca ‘birleşme’ sonrası dolaşıma sokulan ETH sayısı sıfıra düştü. Bitcoin –Ethereum getiri makasında ise Ethereum %7 ucuz kaldı. Bitcoin’de dip beklentim 17.200$ civarındaydı. Bu bölgeler akümülasyon seviyeleri olarak daha önce de çalışmış ve fiyat yükselişlerine baz oluşturmuştu. Bu nedenle denemek isteyenler için son kez 16.700$ seviyesi veya gerisi stop loss belirlenerek 17.200$ seviyelerinden işlem denemeleri yapılabilir. Ya da riskten kaçınan yatırımcılar için nakit en büyük varlık olacağı için bir süre işlemsiz beklenebilir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok