AltcoinlerBitcoinEthereumKripto Para

Bitcoin Geçtiğimiz Hafta Neden Düştü? Bitcoin ve Ethereum Tarafında Neler Oluyor?

ABD’den gelen veriler ile ekonomik ivme hakkında karışık bir tablo çizerek, ekonomik görünüme ilişkin beklentilerin yanı sıra Fed’in daha fazla sıkılaşmasına ilişkin görünümünü netlik kazanamdı. Bu da Bitcoin tarafında riskli varlık olan kripto varlıklar için negatif bir görünüm sağladı diyebiliriz.

Yıla çok güçlü bir başlangıç yapan Bitcoin tarafında Kripto türevleri analitik sitesi coinglass.com tarafından sunulan güncel verilere göre, uzun pozisyon tasfiyeleri son üç gün içinde 150 milyon doları aştı.

Bu veriler ışığında da Bitcoin’in son üç gün içinde 30.000$’ın ortasından 28.000 doların altındaki mevcut seviyelere geri çekilmesi ile yılın başından bu yana uzun pozisyon tasfiyesinin en yoğun dönemlerinden biri olarak bize gösterdi.

Teknik görünüme baktığımızda ise satış baskısı ve hafta kapanışı ile  29.000 dolar bölgesinden önemli desteğin altına düşmesi ile hızlandı.

Bu geri çekilme ile  haftalık kapanışı 29.000 dolar altında oluşması ve 50 MA’dan destek alması durumunda 26.500-800 dolar bölgesinde desteğin yeniden test edilmesi beklenebilir.

Pivot seviyelere baktığımızda ise satıcılı seyrin ardından önemli destek bölgesi olan 26.500 dolar altında kapanış gören BTC’nin MA100 seviyesine denk gelen 24.750 dolar seviyelerine geri çekilme durumu mümkün hale gelebilir. Ayrıca günlük görünümde oluşan Stokastik RSI, aşırı satış bölgesine kadar gerilmesi ile alıcıların 26.500 dolar üzerinde tutmayı başarması durumunda düşüş hızını kısıtlayarak tekrar direnç seviyesine hareket ile bir toparlanma görülebilir.

Böyle bir hareketin konfirmasyonu için ise direnç üzeri 7 günlük MA değerinin (29.500) üzerinde 4 saatlik kapanışlar ile yükselişi destekleyici veriler görmek önemli olacaktır. Kısa vadeli fiyat hareketlerine paralel olarak Stoch RSI göstergesine de bakılarak yönün yeniden yukarı yönlü hareket oluşturması, yükseliş için bir konfirmasyon oluşturabilir.

Bitcoin günlük grafiğine olumlu senaryolar açısından baktığımızda BTC ana destek olan aynı zamanda MA 100 seviyesine denk gelen 24.750 dolar desteğinin alıcılar tarafından korunması ve stratejik öneme sahip olan 30.000 dolar direncin kırılmasıyla bir sonraki hedef bölge olarak yaklaşık 34.300 dolar seviyeleri olacaktır. Aksi halde 26.500 dolar desteğinin kaybedilmesi konsolidasyon bölgesine alt desteklere doğru geri çekilmek mümkün hale gelecek.

Shapella’dan Sonra Ethereum (ETH) Tarafındaki Teknik Görünüm Nasıl Şekillendi?

IntoTheBlock verilerine göre  Shapella yükseltmesinin etkinleştirilmesinden bu yana son 10 gün içinde ETH ağında  1,37 milyon ETH çekilmesi görüldü.

Ayrıca bunun yanında  mevduatlar da arttığından verilere göre 650.000 ETH’nin yatırıldığı belirtiyor. Bunu hesaba katarsak, sonuç net olarak 720.000 ETH çekilmesi olarak görülmekte. Ethereum Shapella yükseltmesinin ardından, staking sağlayıcılarının mevduat payı önemli ölçüde değişti denilebilir. Teknik tarafta ise;

Altcoin piyasasında BTC fiyatının geri çekilmesi ile sert hissedilirken Ethereum tarafında da son bir haftalık kazanımlar geri çekilme ile hızlı şekilde geri verildi.

Ether, 1.850 dolar seviyesine kadar gerilerken günlük zaman diliminde MA 50 ve 100 günlük ortalamaların 1.714 ve 1.650 dolar destek bölgesine denk gelen fiyatın hem trendin değişmesi hem de bu bölgenin stratejik öneme sahip olmasından bölge üzeri kapanışlar yapması önemli olacaktır. Son duruma göre ise bu seviye üzerinde günlük kapanışlar gelmesi ile tekrardan test edilmiş fakat kırılamamış direnç bölgesi olan 2.000 – 2.035 dolar aralığına doğru yükseliş görebiliriz.

Diğer yandan Ethereum, 2.000 doların altında kalması durumunda negatif olarak değerlendirileceği gibi 1.840  doların altında 4 saatlik kapanışlar düşüş trendinin ikinci destek bölgesi 1.700 dolar bandındaki ana destek seviyesine doğru hareketini tetikleyebilir.

En son olarak ise Altcoinleri yakından ilgilendiren Bitcoin Dominance tarafına baktığımızda yani Bitcoin Hakimiyetinin Altcoinler İçin Ne Anlama Geliyor? diye sorduğumuzda

Bitcoin tarafından tutulan toplam kripto para piyasası değerinin yüzdesi olarak ifade edilen Bitcoin hakimiyeti değerine baktığımızda %47,36 seviyesinde yani önemli bir direnç seviyesinde işlem görüyor. Diğer yandan genellikle Bitcoin dominansının yüksek olması Bitcoin’in piyasa değeri açısından diğer altcoinlerden daha iyi performans gösterdiği gibi öte yandan ise tam tersini düşünürsek Bitcoin hakimiyetinin düşük olması, altcoinlerin Bitcoin’den daha iyi performans gösterdiği anlamına gelir. Bu veriler ışığında;

Günlük grafiğe göre de,  Bitcoin hakimiyeti şu anda %48-49 arasında çok büyük bir direnç seviyesinde işlem görüyor. Bu seviye güçlü bir direnç bölgesi ve Bitcoin hakimiyeti bu seviyenin üzerine çıkarsa altcoin piyasasında satış baskısı  bekleyebiliriz. Bu, büyük altcoinlerin BTC çiftlerinde etkileneceği anlamına gelir.

Öte yandan, Bitcoin hakimiyeti bu büyük direnç seviyesinden reddedilmesi durumunda ise tam tersi durum oluşup altcoinlerde ufakta olsa yükseliş yönlü hareketler görmeyi beklememiz mümkün olabilir. Genel konjonktürde Bitcoin dominansı yukarı yönlü baskısı artması durumunda atlcoinler baskılanma olasılığından dolayı altcoinlerde daha temkinli olmak sağlıklı olacaktır. O nedenlidir ki; fiyat ile korelasyonlu ilerlediğimizde sadece btc dominansının geri çekilmesi bir anlam ifade etmeyeceğinden geri çekilme ile beraber BTC tarafında da  önemli destek seviyelerinden alıcı toplayarak yükseliş oluşturması önemli olacaktır.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok