Bitcoin

Bitcoin, geçtiğimiz hafta boyunca düşük hacimli işlemlerine devam ederek yatay hareketini korudu. Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verilerin Bitcoin piyasasında volatiliteye sebebiyet vermesi ile 16.800 seviyesinden 17.000 dolar seviyesine yükseliş ivmesi kazandı. Yatay seyirde kalan Bitcoin, Fed’in de faiz değerlendirmesinde dikkate aldığı istihdam verilerinin açıklanmasının ardından yeni bir yükseliş ivmesi başlattı diyebiliriz.

Eth tarafında ise bu hafta bitcoin’e kıyasla ile daha iyi performans gösterdi.

Bitcoin, 9 Kasım tarihinden bu yana dar bir bant aralığında hareketine devam ederek 16.500 dolar desteğine tutunmayı başardı. Hafta açılışını bu seviye üzerinde açarak genel pozitif bir ivme gerçekleştirse de haftalık direnç seviyesi olan 18.500 dolar bölgesi altında kalarak önemli direnç bölgesini geçmeyi başaramadı diyebiliriz.

Kısa zaman diliminde 17.000 dolar bandı üzerinde kapanış yapan Bitcoin tarafında olumlu senaryoda 17.900 ve ardından 18.500 dolar dirençleri gündeme gelebilir.

Fakat direnç bölgesindeki satıcıların etkisini göstermesi önemli olacak güncel durumda 17.000 dolar seviyesinin üzerinde kaldığı sürece üst direnç seviyeleri önem kazanacaktır. En yakın destek seviyesi ise 17.000 dolar gözükmektedir.

4 saatlik görünümde ise 8 ve 21 barlık üstel hareketli ortalamalarla da bu görünüm destekleniyor. Bu değerin altında saatlik kapanışlar, BTC’nin en yakın destek bölgesi olan 17.000 dolar seviyesine doğru hareketini tetikleyebilir.

Ethereum

Geçtiğimiz hafta fiyat 1.180- 1.195 dolar aralığında yatay hareket etmeye devam etti. Önemli satıcılı bölge olan 1.235 doları kırarak yukarı yönlü ivmelenen Ethereum tarafında kısa vadeli EMA değerleriyle de destekleniyor olması yükseliş trendini koruduğunu göstermekte. 1.250 dolarlık ara direncin üstünde hareket eden Ethereum için 1.220 dolar desteği önemini korumaya devam ediyor. Olumsuz senaryoda 1.350 dolar direnç seviyesinden tepki gelmesi tekrardan 1.250 dolar desteğine geri çekilmeyi tetikleyebilir. Düşüş ivmesinin devamı halinde ise 1.100 dolardaki ana destek bölgesi yakından takip edilebilir.

Üst bölgede ise Ethereum’un yükselişin devamı için 1.300 dolar üzerinde bir zemin oluşturması ilk şart gibi gözüküyor. Bu fiyat bölgesine geçilmesinin ardından alıcılar kısa vadede 1.420 - 1.510 dolar aralığına doğru bir trend oluşabilir. Ancak 1.300 dolar direncinin kırılamaması kısa vadede satıcılı tarafa geçmesine neden olabilir ve bu sefer düşüş, daha sert ve ivmeli bir şekilde gerçekleşebilir.

Geçtiğimiz hafta yükseliş gösteren Solana yükseliş ivmesini sürdürebilecek mi?

Solana kötü bir yılın ardından %104 artışla iyi bir hafta geçirdi diyebiliriz. Fiyatındaki artışın bir diğer sebebi olarak ise Solana ağı üzerinde piyasaya sürülen yeni bir meme token olan BONK gösterilmesi oldu. Bazı uzmanlar, bu varlığın yaşadığı yükseliş ile Solana ağına olan ilginin de artmış olabileceği görüşünde bulunuyor. Teknik olarak günlük zaman diliminde incelediğimizde 140 dolar seviyesinden gelen düşen kanalın dip seviyesi olan 8.35 dolar dip seviyesinden gelen tepki ile beraber kanalın orta bandına doğru hızlı bir yükseliş ivmesi kazandığını görebiliyoruz. Güncel durumunda en yakın destek seviyesi 14.89 dolar görünmekte olup, olumlu senaryoda 14.74 dolar seviyesi üzerinde kalıcı olabilirse kanalın üst bandı olan 23/26 dolar seviyelerine doğru yükseliş görülebilir. Olumsuz senaryoda ise fiyatın 14.74 dolar seviyesi altında kalması durumunda kanalın tekrar alt bandına geri çekilmesine sebebiyet verecektir.

Toparlayacak olursak geçtiğimiz yıl, çok sayıda yüksek FUD (korku, belirsizlik ve şüphe) ile piyasa akışını geride bıraktık. Diğer yandan ABD faizinin yüksek seyretmesi ise yatırımcıların risk iştahını azaltan bir unsur olarak kripto paraların baskılanmasına sebebiyet verdi. Güncel duruma baktığımızda ise 12 Ocak tarihinde açıklanacak olan ABD yıllık enflasyon oranı verisi bulunmakta. Bu verinin fiyatlamasını şu anki yükseliş ile sürdürmesi ve veri günü negatif bir etki oluşması durumunda piyasalarda tekrar oluşabilecek satış baskısı ihtimalini göz ardı etmemek gerekir. 2023’ün ilk çeyreğinde resesyon risklerinin gölgesinde zorlu geçebileceği ve birçok gösterge açıklamalarla birlikte desteklenecek gibi görünüyor.