BitcoinKripto Para

Bitcoin Tarafında Yükseliş Başlıyor mu? Luna’da Yaşananlar Piyasayı Nasıl Etkiledi?

Kripto para piyasaları, yaklaşık son 2 senedir önemli eşikleri teker teker aşmış olsa da global piyasalarda yaşanan sarsıntının da etkisiyle 7 aydan bu yana düşüş yaşıyordu. Son FED kararları da başta Bitcoin olmak üzere düşen fiyat hareketlerini tetikledi.

Terra Vakfı’nın bir projesi olan Luna coin ve değeri 1 dolara sabitlenmiş kripto para UST, 7 Mart tarihinde değer kaybetmeye başladı. Staking havuzlarında bulunan yıllık yüzde 20 faiz oranları, UST’nin ilgi görmesindeki başlıca nedendi.

Yapı gereği UST havuzlarında bulunan para, bu stabilcoinin değerini 1 dolara taşıyor, oradaki havuzlara olan talep arttıkça, Terra’nın coini olan LUNA’nın arzı azalıyordu. Kabaca söylemek gerekirse UST ne kadar ilgi görürse LUNA’nın fiyatı da o kadar artıyordu. Bu yapı, aslında pek güvenilir bir yapı değildi ancak Terra Vakfı kurucusu ve UST’nin yaratıcısı Do Kwon, piyasanın ilgisini çeken büyük bir pasif gelir imkânı sundu. Dolayısıyla işler iyi giderken bu durum LUNA fiyatını rekor seviyeler olan 120 dolar seviyelerine getirmişti.

Fakat kripto para piyasaları ve geleneksel piyasalarda başlayan ayı sezonunun etkisi, son etkisini geçtiğimiz hafta LUNA-UST ilişkisi üzerinden tüm yatırımcıları vurdu. UST havuzlarından yaşanan çıkışlar, UST fiyatının 1 dolarlık sabit değerini kaybetmesine, bunun karşısında da LUNA arzını artırarak dengelenmeye çalışan coinin fiyatının düşmesine neden oldu.

Bu değer kaybını toparlamak isteyen Luna Vakfı, daha önce fiyatı toparlamak adına satın aldığı Bitcoin’leri hareket ettirerek cüzdanını boşalttı. Önce bu Bitcoin’lerin satıldığı düşünüldü fakat vakıf bunların satılmadığını ifade etti. Cüzdandaki Bitcoin’ler teminat gösterilerek kredi çekilip UST paritesini tekrar 1 dolara çekmeye çalıştıkları söylentileri vardı. Ancak bu da aracı kurumlar tarafından yalanlandı.

ABD’den gelen enflasyon verilerinin etkisiyle sert değer kaybeden Bitcoin ve onu takip eden altcoinler, Terra (LUNA)’da yaşanan bu sorundan dolayı bir anda şok etkisine girdi. Özellikle altcoin fiyatlarında büyük düşüşler gözlemlendi. UST’nin değeri 0,22 dolarlara kadar düşerken, 120 dolar seviyesini test eden LUNA ise borsalardan delist edilmeye başladı. An itibarıyla fiyat 1 doların altında işlem görüyor.

Diğer taraftan btc tarafına baktığımızda son FED kararlarında etkisi ve Luna’daki hacim değer kaybı ile beraber Bitcoin 29.000 ve 30.000 dolar kritik destek bölgesinin altına geldi. Son düzeltme seviyesi ile gelen impulsive dalga hareketinin fibonacci 0.618 seviyesine denk gelen 25.400 dolar bölgesinden tepki aldı. Şu an fiyat bu destek seviyesinde olan 29.400 dolar bölgesinde fiyat konsolide olup günlük zaman diliminde 33.000 / 34.000  dolar bölgesi üzerinde kalıcı olabilirse tekrardan alış bakısı ile yükseliş yönlü hareketine devam etmiş olabilir. Aksi durumunda bu bölgeden tepki gelmesi durumunda geri çekilmeyi hızlandıracağı gibi düşüş yönlü baskıyı derinleştirebilir.  Günlük zaman diliminde önemli seviyelerden 24.000 ve 20.000 dolar destek seviyelerine geri çekilmeler görülebilir. Trend yönüne baktığımızda hala düşen trend yönünde fiyatın ilerlediğini görüyoruz. Yükseliş görülebilmesi için günlükte bulunan majör trend yapısının yani market kırılımının gerçekleşmesi önemli olacaktır.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok