Bitcoin

Kripto Paralar ve Dijitalleşen Dünyada Merkeziyetsizliğin Makroyla Difüzyonu

Herkese merhaba,
Bundan böyle ben de salı günleri Finanskolik’te sizlerle birlikte olacağım. Kripto paralar ve dijitalleşen dünyada merkeziyetiz kavramının makro kavram ile difüzyonu ana ekseriyetimiz olacak.
Savaş ve yaptırımlarla geçen gündemimizde alternatif para araçlarının önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Ukrayna için kolaylıkla toplanan kripto para bağışları diğer tarafta da Rusların Putin’in kararı nedeniyle servetlerinin Ruble yüzünden erimesi ve dış alemle olan ilişkilerinin yaptırımlar dolayısıyla kesilmesi kripto paraların önemini gün yüzüne bir kez daha çıkardı ve yaygınlaşan kullanım alanı yarattı. Bitcoin tam da bu nedenlerle dün 40.000$ seviyelerinden 44.000$ seviyelerine hızlı bir çıkış yakaladı. SWIFT sisteminden çıkartılmaları en iyi alternatif olan kripto paralara yönlendirirken, tüm Bitcoin cüzdanlarında iriden ufaklıya alımlar söz konusu oldu. aynı zamanda Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’nin kripto para borsalarına Rus varlıkların dondurulma talebi reddedilirken, Ruslar kripto paraları kaçış alanı olarak gördüler ve hızlı bir talep büyümesi yaşandı. Fakat bu böyle gider mi biraz zor. Çünkü İran ve Venezuela örneklerinin ardından işler bu sefer sıkı tutulmak isteniyor. ABD 2021 yürütme emrinin kapsamını genişleterek içerisine dijital paraları da ekledi. Buna ek olarak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde bu yaptırımların delinmesine ek bir yola asla izin verilmemesi gerektiğini yinelerken, devamında JP Morgan CEO’su da tekrarda bulundu. Şuanda kripto paralara regülasyon gelmesi ya da kullanım alanlarının gri bölgede kalmayarak devlet takip mekanizmasına sokulmaları için bundan daha iyi bir ortam olamazdı. Bitcoin’de net bir şekilde Rusların alımlarını görsek de kısıtlayıcı regülasyonlar yolda. Bu nedenle işler çok ileriye gitmeden Bitcoin’in dönüş yapma olasılığı söz konusu olabilir.
Bu esnada Bitcoin şuanda en iyi kaçış yeri olurken, gizlilik coinleri ve ödeme araçlarının birleştiği noktada ortaya çıkan Waves, LUNA, ZEN, SCRT ve MİNA gibi coinler ön plana çıkıyor. Bitcoin için yola çıkarsak burada tepki noktalarında 44.500$ ve 45.900$ seviyeleri önemli dirençleri oluşturuyor. Bu nedenle dönüşler görülebilir, yüksek seviyelerde maliyetlenmemek gerekir. Regülasyon söylemleri özellikle bu ortamda kripto para yatırıcısını kısa vadeli endişelendirebilir. Geri çekilmelerde haftalık desteğimiz 40.600$ olacak. bahsettiğimiz altcoinler ile sepet söz konusu olabilir fakat Bitcoin’in 40.600$ yakınlarını test ettiği civarda altcoinlerde maliyetlenmek daha doğru olabilir.
Bitcoin dört saatlik grafik

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok