BitcoinKripto Para

Bitcoin’de Önemli On-chain Metrikleri Neyi İfade Ediyor? BTC’de Yükseliş Devam Edecek mi?

Yükseliş trendini koruyan On-chain metriklerinden Glassnode’un sunduğu verilere baktığımızda, aktif adres sayısının 14 günlük Üstel Hareketli Ortalaması (EMA) geçen yıl 900.000’in oldukça altında sona ermesinin ardından geçtiğimiz hafta 975.000 seviyesinde bulunarak istikrarlı bir şekilde yükseliş trendine girdiği gözlemlendi. Bu metrik yükselişini sürdürüp 982.000 verisinin üzerine çıkarsa, aktif adresler geçen Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış olacak.

Öte yandan, ağ üzerinde gerçekleşen işlem sayısının 14 günlük EMA değeri, 305.000’e yaklaşarak 2021 yılının başından bu yana kaydedilen en yüksek seviyesine yaklaşmış bulunuyor. Bu seviye, 2022’nin sonundan bu yana işlem sayısı artışının olduğu anlamına geliyor. Bu veriler gösteriyor ki yükselen işlem sayıları BTC talebindeki artış için de önemli bir gösterge olarak görülmekte.

Bir başka on chain metrik verisinde ise;

Exchange Netflow (Total) – All Stablecoins

Giren para ile çıkan paranın bir göstergesi olan net flow son günlerde özellikle stablecoin net akış verisine baktığımızda türev tarafa yükselişten de görüldüğü gibi 4 Mart tarihinde para girişi mevcut. Türev borsalara para girişinin oluşu bullish ya da bearish demekten ziyade bir volatilite habercisi olduğunu bize gösterebilir. Peki geçmişte böyle yükselişler geldiğinde fiyatta ne olmuş?

Görüldüğü gibi fiyatta mevcut market yapısına bağlı olarak volatilite artarak geri çekilmeler oluşmuş.

Teknik olarak incelediğimizde ise ;

Geçtiğimiz hafta Bitcoin tarafında fiyat önemli bir direnç olan 25.000 dolar seviyesinin üzerinde kalamadan 23.000 dolar bölgesinde tutunma çabasında olup dar bir alanda hareket ederken hafta boyunca 23.000 seviyesinde hem volatilite düşüklüğü hem de satış baskısı ile 22.700 dolar seviyelerine kadar geri çekilme görüldü.  Bu geri çekilme tepe seviyesi 23.800 ve dip seviyesi 23.000 dolar arasında yükselen dipler ve tepeler şeklinde bir formasyon oluşturdu. Son düşüş hareketinin temel tarafta ABD’de kripto odaklı çalışan Silvergate’in finansal sorunlarının yeniden gündeme gelmesiyle başlandı şeklinde yorumlandı. Bu gelişme, bitcoin fiyatına negatif yönde etki yaptığını söyleyebiliriz. Kısa zaman diliminde yaklaşık %6’yı bulan bir geri çekilmeye sebep oldu. Düşüşten sonraki mevcut duruma baktığımızda fiyat 22.000 dolara kadar geriledikten sonra bu noktada satışların durduğu görüldü. Hafta sonu işlem hacminin oldukça altında seyretmesi ve düşük olmasından gelen tepkinin Bitcoin için yeterli olmadığı ve bu alanda yatay hareket ettiği de görülmekte. Bu destek seviyesi her ne kadar ara bir destek olsa da önemli bir düzeltme seviyesi ve trend üzerinde fiyatın durduğu görünmekte. Peki bu mevcut durum sonrası Bitcoin fiyatındaki olumlu senaryo da destek üzerinde kalıcı olması ile son düşüşün düzeltme seviyesi olan önce 23.800 dolar daha sonra fib. 0.618 denk gelen 24.360 dolar seviyesine yükseliş hareketi görülebilir. Olumsuz senaryo da ise ana destek seviyesi aynı zamanda haftalıkta oluşan 21.356 dolar önemli seviyenin altında haftalık kapanış yapması ve formasyonu çalıştırması ile alt destek seviyelerine geri çekilmeler görülebilir.

Son yıllarda makro ekonomiden ayrışmayan kripto para birimlerine baktığımızda Bitcoin’in bağımsız hareket etmediğini görebiliyoruz. Geleneksel varlıkların fiyatı önemli iken geleneksel piyasaya baktığımızda ise son günlerde güçlü dolar endeksine karşısında zayıf görünen kripto paraları bir müddet daha baskılanabilir. Mevcut durumda direnç üzeri kapanış yapması durumunda önemli etkilerini görebilriz. Özellikle bu ay içerisinde gündeme gelecek olan 14 Mart ABD Enflasyon oranı ve 22 Mart FED faiz kararı ve verileri ile beklenti altı veya üstü gelmesi ile 25 baz puanlık son artış gelme ihtimali de piyasalarda bir rahatlama oluşsa da resesyonun iptali gerçeğinden bahsetmemek ve göz ardı etmek sağlıklı olmayacaktır.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok