BitcoinKripto Para

Bitcoin’de yükselişin devamı gelir mi?

Yazıya attığım başlığın cevabını vermeden önce Kasım 2021’den bu yanan yaşanan gelişmeleri kısaca bir değerlendirmek gerekiyor. Tüm riskli varlıklar (majör borsalar ve kriptolar) geçen yılın Kasım ayında başlayan satış dalgasıyla birlikte yaklaşık 9 aydır aşağı yönde bir ivmeye sahipler. Bu süreçte ABD borsalarından Nasdaq %34, S&P %25, Bitcoin ise %73’e varan değer kayıpları yaşadılar. Kripto para piyasası, hisse senedi piyasasına göre manipülasyona daha açık ve oynaklığı oldukça yüksek odluğu için yükselişlerde de düşüşlerde de borsalara göre daha sert hareket ediyor.

Yukarıda bahsettiğim ve Kasım ayından bu yana yaşanan düşüşlerin ana sebebi ise küresel faizlerin hızlı bir şekilde yukarı gitmesidir. Geçen yıl borsalar ve kirptolar hızlı bir şekilde yükselirken ve tarihi rekorlar kırarken küresel faizler 0’a yakın seviyedeydi ve piyasada bol miktarda para vardı. Fakat geçen yıldan itibaren başlayan enflasyon riski, bu yıl Rusya-Ukrayna olaylarıyla birlikte hızlandı ve tüm dünya enflasyon canavarı ile yüzleşmek zorunda kaldı. Bunun önüne geçmek için ise büyük merkez bankaları başta olmak üzere neredeyse tüm dünya merkez bankaları (birkaç önemli ülke hariç) hızlı bir şekilde faiz artışına başladı. Geçen yıl %1’in altında seyreden ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin bir ay önce %3.50’ye kadar yükselmesi bunun bir sonucudur. Tabii bu süreçte Fed’in agresif sıkılaşma politikaları da USD’yi küresel bazda güçlü tutarken, karşısında hangi varlık varsa baskı altında bıraktı.

Mevcut konjonktüre baktığımızda enflasyon beklentilerinde henüz bir iyileşme görünmüyor. Fakat Temmuz ayında emtia tarafında (özellikle petrol) yaşanan değer kayıpları neticesinde Temmuz ayı enflasyon verilerinde bir gevşeme beklentileri oluşabilir. Fakat henüz bu beklentiler veya geleceğe yönelik tahminler merkez bankalarının faiz konusunda frene basmalarını sağlamaz. Ne zaman ki enflasyonda bir tepe oluştuğuna yönelik sinyaller gelir o zaman faiz beklentileri rahatlayacaktır ve bu durum riskli varlıkları yukarı taşıyacaktır. Bunun zamanının henüz gelmediğini 2023 ilk veya ikinci çeyrekten itibaren böyle bir fiyatlamanın devreye gireceğini düşünüyorum.

Buradaki belki de en kritik nokta Rusya ile Ukrayna’nın bir barış anlaşma imzalaması olacaktır. Böyle bir durum net pozitif majör gelişme olacaktır. Hem büyümeler hem enflasyon üzerinde pozitif etki yaratacak böyle bir gelişme piyasalarda için pozitif hava yaratacaktır. Fakat böyle bir ihtimalin en azından kısa vadede gerçekleşmesi zor gözüküyor. Bu nedenle beklentiler ve pozisyonlanmalar geniş vadeye göre ayarlanmalıdır.

Fed faiz artırmaya devam edecektir. Hem gelecek hafta hem de Eylül ayındaki toplantıda faizler yükselmeye devam edecek. Bu durum zaten hem Fed üyeleri tarafından sık sık dile getiriliyor hem de piyasa tarafından fiyatlanıyor. Her ne kadar faiz fiyatlamasının tamamı bitmemiş olsa da önemli bir kısmının fiyatlandığını düşünüyorum. Kısa vadede inişler çıkışlar olacaktır fakat kripto özelinde orta-uzun vade beklenti oluşturulabilir.

Piyasa hiçbir enstrüman için dip veya tepe kesin olarak bilinemez. Bu nedenle dibi şurası tepesi burası gibi bir görüşüm bulunmuyor. Fakat yukarıdaki gerekçelerimi birleştirdiğimde orta-uzun vadede pozitif bir beklenti içinde olduğumu söyleyebilirim. Burada kademeli alım stratejisi dediğimiz strateji uygulanmalıdır. Hiçbir enstrüman aldığınız seviyeden yukarı gitmez veya çok az ihtimalle böyle bir durum gerçekleşir. Kademeli alım yapılarak her zaman kenarda atılacak bir kurşun bulundurulmalıdır.

Bitcoin için 19.000/17.500 bandının güzel bir destek bölgesi olduğunu düşünüyorum. Geçen haftalarda sosyal medya üzerinden yaptığım paylaşımlarda buralardan bir tepki gelebileceğini ifade etmiştim ve son günlerde güzel bir toparlanma var. Burada daha çok geri çekilmeleri bekleyip kademeli şekilde alımlar değerlendirilebilir. Yukarıda 28.500 ilk önemli viraj olacaktır. Bu bölge geçildiği takdirde yükselişler daha hacimli bir şekilde devam edebilir.

Not : Piyasada hiçbir zaman kısa süre içerisinde zengin olmak gibi bir durum yoktur. Böyle bir şey yaşansa da şansa bağlı olarak çok ama çok az bir ihtimalle gerçekleşmiştir. Her zaman bir stratejiniz olsun ve hiçbir üründe dip veya tepe aramayın.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok