Bitcoin hafta kapanışını 29.000 dolar bandının altına düşerek yatay hareketinden sonra yeni haftaya düşüşle başladı.

Geçtiğimiz hafta bankacılık krizine yönelik hareketlerin gündeme gelmesi ile   yeniden yükselişe geçse de Fed’in 25 baz puanlık bir artışa gitmesi ve faiz kararı haftasında 30.000 dolar psikolojik direnç kırılmadan 27.600 dolar fiyatına geri çekilen fiyatta ek bir satış baskısı görerek haftaya satıcılı başladı.

Diğer taraftan son Cryptoquant'tan gelen metriklere baktığımızda ise; Bitcoin'in aktif adresleri verisinde ilgi çekici bir değişiklik görüldü. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi aktif adreslerin sayısı belirli bir seviyeyi aştığında, fiyatın genellikle hash oranındaki düşüşün ardından yükseldiğini gösteriyor. Bununla beraber senenin büyük bir kısmında aktif adres metriği günde 900.000 ila 1,1 milyon arasında değiştiği paylaşılan metriklerden söylenebilir. Ancak, 1 Mayıs tarihinde bu veri yani aktif adres metriği yaklaşık 1,3 milyonluk yeni bir rekora (bir yıldan fazla bir sürenin en yüksek rakamı) yükseldi. Aktif adreslerdeki bu artış ise geçmiş fiyat hareketlerinden de görüldüğü üzere piyasa dinamiklerinde olası bir potansiyel değişiklik anlamını karşımıza çıkarıyor. Fakat bu son metriklerin Bitcoin'in fiyatı üzerindeki etkisi henüz görülmedi, ancak devam eden piyasa analizleri ile teknik tarafı birleştirdiğimizde ilerleyen süreç içerisinde bir unsur oluşturabilecek veriler arasında olduğunu da göz ardı etmemek gerekir. Teknik görünüm açısından incelediğimizde ise yapmış olduğu geri çekilme ile en son dip fiyat seviyesinin alt sınırına kadar ulaştı. An itibarıyla 28.240 dolar seviyelerine gelen fiyatta bu bölgeyi önemli bir ara destek haline getirdi diyebiliriz. Son yükseliş hareketini baz aldığımızda Fib 0,236 düzeltme değeri bu dip seviyesi aynı zamanda destek seviyesini destekliyor. Bu bölgenin altında kapanış gelmesi ile 27.100 dolar ile başlayan ve 26.554 dolara kadar uzanan ikinci destek bölgesi gündeme getirebilir.

Bununla beraber bölge altında satıcıların etkisinin artması ile satışların hızlanma olasılığını artabilir ve bu durumda 25.300 dolar ve ardından Fib 0,618 değerine denk gelen 24.000 dolara doğru düşüş gerçekleşebilir. Olumlu senaryoda ise olası bir toparlanma için önemli seviye olan 28.000 dolar üzerinde kalıcı olması gerekmekte olup aynı zamanda EMA değerlerinin konumlandığı 28.500 dolar üzerinde bir hamle ile toparlanma için ilk adım olarak takip edilebilir. Bu direnç bölgesinin kırılması durumunda 29.600- 30.000 dolar aralığı tekrar önemli direnç olarak yeniden gündeme gelebilir ki bu direnç bölgesinin aşılması 32.000 dolar bandına doğru yükselişi tetikleyebilir. Şu an için ana trend her ne kadar yükseliş trendinde de olsa olası bir geri çekilmeyi göz ardı etmemek gerekecektir.

Diğer takip edilmesi gereken formasyon ise 6 Mayıs tarihinden gelen simetrik üçgen yapısı bu yapı bize alıcıların ve satıcıların istekli olmadığının yanında kararsız olduğunu gösteriyor. Bu yapının kırılımı da yükselişin ve düşüş trendinin belirlenmesinde önemli bir rol oynamasına sebep olacaktır.

Fiyat formasyonun altına düşerse, satıcıların kontrolü ele geçirmeye çalıştığını göstererek fiyatı önce 26.942 dolara, ardından 25.250 dolara düşebilir.

Öte yandan, üçgenin üzerinde bir kırılma oluşması ve formasyonun çalışması durumunda beklenen 30.000 dolar psikolojik direnç seviyesine doğru bir hareket başlatabilir. Boğaların yukarı hareket başlatmak için fiyatı özellikle 26.500 dolar seviyesinin üzerinde tutması ve sürdürmesi gerekecek.

Genel konjonktüre baktığımızda ise piyasalardaki tüm olumsuz kötü haberlerden, zayıf temellerden, yaklaşan durgunluklardan, faizlerden ve bankacılık çöküşünden etkilenmemiş olmaması ve yıl içerisinde  yeni fiyat zirveleri belirlemeye devam ettiğini ve bununla beraber makro görünümde 21 Kasım 2022 tarihinden gelen yükseliş trendini her ne kadar korusak da olası oluşabilecek düzeltme seviyelerini göz ardı etmemek gerekir.

Global tarafta SP500 Nasdaq ve DJI’nin satış baskısını sürdürdüğünü bununla beraber BTC tarafının ise önemli satıcılı bölgeyi haftalık olarak üzerinde kapatılmadığından dolayı kısa vade diliminde satıcıların etkisinin hâlâ sürdüğünü söyleyebiliriz.

Ethereum tarafında teknik görünüm ise; günlük zaman diliminde fiyat 6 Mayıs tarihinden gelen satıcılı seviye olan 2.000 dolar psikolojik direncin üzerinde kapanış yapmadan bu seviyeden ret gelerek satıcıların bu direnci hala korumaya devam ettiğini gösteriyor.

Bununla birlikte 22 Kasım tarihinden gelen yükselen kanal yapısını bozmadan 1800 dolar desteği üzerinde kanalın orta bandını zorlayarak bölge üstünde konsolide olmaya devam ediyor. Bölge üzerinde kaldığı durumda 2.200 doların üzerine çıkma olasılığını artırır.

Şu an ki görünümde fiyat her ne kadar seviye üzerinde tutunsa da yeterli hacim ve teknik verilerde kuvvetli bir alış gücü olmadığından zayıf bir görünüm mevcudiyetini koruyor.

Aksine, fiyat 1.785 doların altına düşerse, ayıların kontrolü ele geçirdiğini gösterecek. Bu da fiyatı 1.619 dolar seviyelerine çekmeye başlatabilir.

4 saatlik grafikte ise, fiyatın 50 basit hareketli ortalamanın altında baskılandığını bu da satış baskısının artması ile daha düşük seviyelere geri çekilme yapabileceğini gösterebilir. Olumlu senaryoda bu baskıyı ortadan kaldırmayı başarabilirlerse tekrar 2.000 dolar kritik direnci test etmeye çalışacaktır ve kanalın üst bandına doğru direnç seviyeleri takip edilebilir.