BitcoinKripto Para

Fed Resesyonu Kabul Etmedikçe, Yanlış ve Uyumsuz Fiyatlamalar Devam Edecek

Piyasalar ağustos ayında merkez bankalarının toplantılarının olmaması nedeniyle her sene geleneksel olarak Jackson Hole kasabasında MB başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıya odakladı. Son dönemde yaşanan belirsizlikler, Fed’in başarısız sözlü yönlendirme politikaları, ECB’nin atamadığı faiz adımları derken yeni bir fiyat dengesi yakalamaya çalışıyoruz. Euro/Dolar paritesi 0,9950 seviyesi ile 1,00’in altında işlem görürken, ABD endekslerinde de düşüş söz konusu. İlk olarak Powell ne söyler, Jackson Hole’de neler yaşanır kısmına geçmeden önce piyasa fiyatlamalarında kesin bir uyumsuzluk olduğunu ve bazı fiyatlamaların yanlış geliştiğini baştan söylemeliyim. Örneğin bugün ABD’de 5 yıllık tahvil ihalesi var ve önceki faiz %2,86’dan geçerken piyasa şu an %3,17’den fiyatlıyor. Bu durumda ortaya çıkan negatif faiz yatırımcıları hisse piyasasına yönlendirmesi gerekirken, S&P ve diğer ana endekslerin düştüğünü görüyoruz. Bununla beraber risk iştahının kısılmasıyla kripto paralarda da Bitcoin öncülüğünde düşüş görsek de VIX ve MOVE oynaklık endekslerinde bu denli artış göremiyoruz. Bu nedenle Jackson Hole sonrası piyasa rahatlama mesajları verecektir.

Jackson Hole toplantısı yarın başlıyor ve cuma günü de Fed Başkanı Powell’ın mesajları bekleniyor. Yarın aynı zamanda ABD ikinci çeyrek büyüme verileri de açıklanacak. Salı günü açıklanan imalat PMI rakamları ve öncü göstergeler ABD’de teknik resesyonun devam edeceğini ve büyümenin hissedilebilir bir şekilde daralmaya evrileceğini gösteriyor. Özellikle resesyon ve enflasyon arasında nasıl bir tercih söz konusu olacak buna dair hiçbir bilgi alamıyoruz. Ayrıca Fed tarafından resesyon dahi kabul edilmemişken piyasa verileri ile arasında (yine) uyuşmazlık olduğunu görüyoruz. Geçen sene enflasyona ‘geçici’ denilerek yapılan hata bu sene resesyonun kabul edilmemesi ile yapılıyor. O nedenle perşembe günü açıklanacak büyüme rakamlarının ardından Cuma günü Powell’ın söylemleri önemli ve oyun değiştirici olacak.

Jackson Hole ardından kripto paralarda da yine bant aralığı dahilinde toparlanma bekliyorum. Teknik olarak 20.750 seviyesinde tutunan Bitcoin’de hacim analizi bizlere 20.750’de alıcıların kuvvetli olduğunu gösterirken, kısa vadede dibin burası olduğunu belirtiyor. Eylül ayına ilişkin 75bp faiz beklentilerinde gerileme görülürse bu hareketi Bitcoin 24.000 seviyelerine tamamlayabilir. Asıl Ethereum tarafında fazlasıyla satış meydana geldi. 19 Eylül’de PoW’dan PoS’a geçerek daha efektif ve çevreci bir yapıya kavuşacak olan Ethereum’da ana senaryom haftalar önce de belirttiğim gibi ekim aylarında 4000 seviyesi yolculuğunun başlaması yönünde. Bu nedenle ağırlıklı olarak 4000 seviyesi potansiyeline göre Ethereum’un Bitcoin’e göre sepetteki ağırlığının daha fazla olmasını destekliyorum. Bitcoin’de kısa vadede 21.650 seviyesinin kırması ile %4’e varan tepkinin gelmesini bekliyorum.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok