BitcoinKripto Para

Kraken ve Sec Gelişmesinden Sonra Bitcoin Tarafındaki Son Durum Nedir?

Kripto para piyasası geneline baktığımızda Ocak ayı boyunca görülen yüksek performansın ardından bu haftaki geri çekilme ile karşı karşıya kaldı. Kriptonun bu hafta geri çekilmesi bazı gelişmeler nedeniyle gerçekleşti diyebiliriz.

Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerinden biri olarak SEC, Perşembe günü beklenmedik bir adım gerçekleştirdi. Devlet kurumu, Kraken’ın staking hizmetini “kayıt dışı menkul kıymet” olarak tanımladı ve yaptırım uygulayacağını açıkladı. SEC’in bu adımının ardından Kraken staking hizmetlerini askıya almak zorunda kaldı. Bunun ardından benzer bir ürün sunan bir diğer kripto para borsası Coinbase’e çevrildi.

Fakat bu gelişmeler sonrasında haberinde etkisi ile Bitcoin (BTC) fiyatı son üç hafta içerisinde ilk defa 22.000 doların altına geriledi. Aynı şekilde altcoinleri paralel olarak etkileyen Ethereum (ETH) tarafında ise gün içinde yaklaşık %5 değer kaybı gördü.

Bitcoin (BTC) tarafındaki teknik tarafa baktığımızda;

Kısa bir zaman aralığında 24.000 dolar seviyesine yükselen ve haftalarca süren toparlanmanın ardından, Bitcoin’in ( BTC ) fiyatında 21.700 dolar seviyesine kadar bir geri çekilme gerçekleşti. Diğer bir çok teknik göstergelere baktığımızda ise; temel teknik göstergelerinden biri olan ( MA ) 50 – 100 ve 150 günlük hareketli ortalamaları incelediğimizde 150 günlük hareketli ort.  seviyesine denk gelen 21.700 dolar seviyesini destek yaparak bu seviyeden tepki aldığı görülmekte. Fakat diğer taraftan ise fiyat 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalarında altında hareket ederek düşüş trendinde olup hala satış baskısının olduğu görülmekte. Olumlu senaryoda; 22.700 ve 22.900 dolar direnç bölge aralığının üzerinde kaldığı takdirde tekrardan yükseliş trendinden bahsedebilmemiz mümkün olabilir. Aksi takdirde olumsuz senaryoda ise 22.700 dolar altındaki kapanışlar ile alt destek seviyeleri gündeme gelebilir.

Diğer tarafta son zamanlarda Bitcoin’in ( BTC ) ile paralel ilerleyen Dolar, S&P 500, Nasdaq endeksinde bu hafta neler oluyor diye baktığımızda;

Makro ekonomik tarafta ise; Amerikan Dolar Endeksi DXY ile Bitcoin’in son yıllarda birbirine ters hareket edişi ve DXY nin geçtiğimiz Kasım ayından bu yana geri çekilmesi ile BTC tarafındaki pozitif yansımaları görebilmekteyiz. Ancak bu durum FTX’in iflası nedeniyle daha geç yansıdı da diyebiliriz. Son günlerde de DXY düşüş trendini kırmak için bir deneme yapıyor. Endeks 104 ve 105 bölge aralığını aşıp yeniden yükselişe geçerse BTC ve diğer altcoinler yukarı hareket etmekte zorlanabilir.

Bununla beraber yılın en düşük seviyelerine gerileyen petrol fiyatlarına paralel enerji sektöründen negatif ayrışan S&P 500 geçtiğimiz haftayı pozitif kapatırken teknik olarak bakıldığında düşen trendin kırılması ile dirence yaklaşan endeks tarafında geri çekilme oluştuğu görülmekte 4254 bölgesinin aşılamaması ve 4070 altındaki kapanışlar ile geri çekilmeden bahsetmemiz mümkün olabilir. Endeksin yükseliş trendinde herhangi bir bozulma görülmemekle beraber, 4020-4070 bandında kapanış görmedikçe olası kar realizasyonları endekste alım fırsatı yaratmaya götürebilir.

Nasdaq tarafında ise düşen trendin kırılımı ile 12000 direnç bölgesinin destek haline çevirmesi durumunda; bu hareketin düzeltme oluşturduğunu ve yükselişin devamından söylememiz mümkün olabilir. Üst tarafta ise 13200 ve ardından 13500 seviyeleri Nasdaq’ta direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

Genel konjonktürde bakıldığında;

Bu yılın başından itibaren teknoloji hisselerinin Ocak ayında yaşadığı yükseliş olsun enflasyondaki son yavaşlaması ve Fed’in bu yıl faiz oranlarındaki indirim piyasaların bir parça da rahatladığını söyleyebiliriz. ABD’de son tarım dışı istihdam verisi beklentileri alt üst etse de Fed’in Mart’ta gerçekleşmesi olası faiz açıklaması önemli olacak. 25 baz puanlık faiz artırımı ve bu makro resmin iyileşmeye gitmesi durumunda Mayıs ayına kadar olan süreçte riskli varlıklarda da pozitif etkilerini görmemize neden yaratabilir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok