2022 senesi Bitcoin ve Ethereum’un zirvelerinden yüzde 70 gerilediği bir yıl olurken, ‘Kripto kışı’ tanımlamasını da sonuna kadar hak ediyor. Bir çok madencinin faaliyetlerine son verdiği, bir çok kripto para firmasının zor durumda el değiştirdiği, borsaların FTX ve LUNA faciasına bağlı kalarak kapandığı ve yüksek dozda işten çıkarmaların olduğu bir sene gördük. Bu umutsuzluğun ortasında 2023 yılına başlangıçla birlikte Bitcoin önderliğinde 15.000-17.000 aralığında fiyat cazibesi ve fiyatlanacak kötü senaryoların çok azalması nedeniyle akümülasyon yaşandı. 2022 senesinde yaşadığımız bu olaylar bazı gelişmelerin yayılmasının da önüne geçmiş oldu. Örneğin ABD’de 2 yıldır Wall Street bankalarının kripto para piyasasından pasta payı almak istediğini biliyoruz ancak geçen yıl bir çok şirket satın alması bu sokağın kuruluşları tarafından gerçekleştirilirken, ilgili departmanlar da ve pozisyonlar da açıldı. ABD’de finansal hizmet sunan şirketlerin kripto para geçisi öyle kolay da olmadı fakat Kasım 2021’de 3 trilyon doları gören kripto paraların toplam piyasa değeri büyüklüğü de iştah kabarttı.

FTX’in batmasının ardından bizler çok fazla duruma şahit olduk ve belki de bu kadar yoğun medya baskısı olmasa SBF’nin ne kadar korunduğu ve kollandığını gördük. SBF’nin kefaleti dahi halan aktif olarak Stanford’da öğretim görevlileri tarafından imzalanırken, bu işin sorumluğu Binance’in CEO’su CZ olarak görülüyordu. Bu nedenle kaçınılmaz sonra ABD-Çin kripto para tabanında karşı karşıya geleceklerdi. CZ önceki gün yapmış olduğu açıklamalarda kendi tarzının dışına çıkıp, BUSD’nin Paxos tarafından faaliyetlerinin durdurtulmasının ardından ‘arka bahçeler olduğunu’ ve dolar dışında farklı bir para birimi tarafından destekli stablecoin çıkacağının duyurusunu yaptı. Kılıçlar da apaçık çekilmiş oldu. Bu durum piyasada dolar egemenliği ve belirsizliğinin azaltılması yönünden olması ve CZ’nin bu denli güçlü konuşması şahsen aklıma bir zamanlar Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın ticarette nasıl ipi göğüslediği ve Çin ticaretini farklı bir noktaya taşıdığını da hatırlattı. O sebeple, CZ Asya anakarasında kripto paraları destekleyecek yeni bir planı olabilirdi.

SEC ve Hong Kong'dan gelen haberlerle Bitcoin 25.000$ seviyesine dayandı. Hong Kong düzenleyicileri, belirli kripto hizmet sağlayıcılarının bankalarla aynı düzenleyici şemsiye altında olmasına izin vermeyi amaçlayan ve 1 Haziran'da yürürlüğe girmesi planlanan hükümetin yasal çerçevesine odaklanıyordu. SEC tarafında ise  Gary Gensler, federal saklama kurallarının "tüm kripto varlıklarını" kapsayacak şekilde değiştirilmesini önerdi. Bu kripto varlıklar için çok önemli bir hamle çünkü bir şekilde hesap güvenliğini sağlamak kripto paralara varolan aktif hesaplarda değil, yeni hesap girişi sağlayacaktı. Fakat ABD’de halen daha kripto paralara muhalif isimler çok fazla bu nedenle gelen bu yükselişin SEC tarafından yayımlanan habere göre değil, Asya’dan gelen iştaha bağlıyorum. Son bir nokta ise 2021 yazında Çin tarafından yasaklanan kripto alım-satımı ve madencilerine ilk başta özel izinler çıkması olur. Çin dijital yuan çalışmalarını başarıyla tamamladığı için bu süreç zarfında kripto paraların rol çalmasını ve finansal bir tehdit oluşturmasını istemiyordu. Zira Çinliler yeniden piyasaya ‘legal’ şekilde dönerse bu sefer LUNA faciası öncesinde gezindiğimiz 38.000 civarına doğru normalleşmeye başlarız.

Bitcoin’in bu yönden zincirüstü verileri de tether dominasyonu da bunu gösteriyor. Normalde tether dominasyonun ralli dönemlerinde %4,5’lar olduğunu ve şuanda %6,5’larda olan bu dominasyonun da düzeltmeye başladığını görüyoruz. Bu bize birinci ağızdan beklemede olan stablecoinlerin fiyat artışı da göz önünde bulundurularak kripto paralara geçtiğini gösteriyor. Bu nedenle altı boş bir yükselişten ziyade psikolojisi düzelme umudunda olan bir piyasa görüyoruz. Çok basit bir şekilde açgözlülük korku endeksine de bakarsak yatırımcıların şuanda 6/10 açlıkla Bitcoin alımına rağbet ettiğini gösteriyor. Önümüzdeki 2023 sürecinde bir çok regülasyon ve aktif olarak SEC, NYDFS ‘nin de söylemleri elbette etkili olacak. Fakat dünya tek kutuplu olmadığı gibi Çin tarafından düşünüğüm senaryolar gerçekleşirse Bitcoin’in 2023’te 35.000$ üzerinde olduğunu rahatlıkla görebiliriz.