BitcoinKripto Para

Kripto para piyasasında rüzgar tersten esiyor…

Bu hafta dolar endeksinde yaşanan değer kayıpları ve majör borsalardaki toparlanmaya rağmen kripto para piyasasında bir kıyım yaşanıyor. Hafta sonu 21.400 dolar seviyelerinden işlem gören Bitcoin bugün 18.000 doların altını test etti. Altcoinlerde ise düşüşlerin çok daha sert olduğunu görüyoruz.

Normal şartlarda ABD 10 yıllık faizler ve dolar endeksinde yaşanan yükselişler majör borsalar ve kriptolar üzerinde baskıya neden olur. Fakat bu hafta faiz nispeten yatay dururken, dolar endeksinde baskı yaşanıyor. Bu kapsamda majör borsalar da toparlandı. Fakat burada kripto piyasasında negatif bir ayrışma söz konusu.

Kripto para borsası FTX’te yaşanan likidite sıkışıklığı bu negatif ayrışmanın ana unsuru olarak gözüküyor. FTX ile Binance arasında yaşanacak gelişmeler bu noktada kripto para piyasası için önemli olacaktır.

Aslında burada kripto para piyasasının bazı gelişmelere ne kadar hassas olduğunu ve anlık tepkilerin çok ciddi boyutlara ulaşabildiğini görmüş olduk. Bu nedenle uzun süredir ifade ettiğim gibi kripto para piyasasında kaldıraçlı işlem yapılmasını sakıncalı buluyorum. Çünkü yükseliş ve düşüşlerin boyutları yüksek olduğu için burada ters durumlarda sermayenin tamamının kaybedilmesi gibi sonuçlar ortaya çıkıyor ve çıkmaya devam edecektir.

18 Haziran’da Bitcoin 17.700 dolara kadar düşerek yeni bir dip yapmış ardından ise 25.000 dolara kadar toparlamıştı. Mevcut durumda yeniden bu dip bölgenin test edildiğini görmekteyiz. Düşüşlerin devamında 17.700 altı bir hareket gelirse burada risklerin artabileceğini ve panik satışlarının gelebileceğini düşünüyorum.

Bitcoin ve altcoinler fundamental olarak düşük genişlemeci para politika ortamlarında ön plana çıkan ürünlerdir. Geçen sene bunun en güzel örneğini yaşamıştık. Fakat mevcut durumda neredeyse tüm dünyada yüksek enflasyon, yüksek faiz ve sıkılaşma politikası senaryosu olduğu için kripto para piyasası bu durumdan negatif etkilenmeye devam ediyor. Ne zaman ki başta ABD olmak üzere küresel enflasyon rahatlar, o zaman faiz beklentileri azalır ve bu durum kripto para piyasası için pozitif olur. Fakat o sürece daha çok zaman var diye düşünüyorum.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok