AltcoinlerBitcoinEthereumKripto Para

Kripto Paralarda 2023 Senaryoları

Piyasalar noel tatili esnasında hacimsiz hareketlerini sürerken aynı hacimsizliği ve likiditesizliği kripto paralarda da görüyoruz. Kripto paraların makrosundaki ayrışma ve fiyat beklentileri bakımından kutuplaşma devam ediyor. 2023 yılında kripto paraların daha da dip yapacağını savunanlar ve bir miktar toparlanacağı yönünde beklentileri olanlar tamamen ayrışmış durumda. Fakat son 1 yıldır yaratılan ve yaşanılan hava bize tam 2018 yılı çöküşü sonrası durumu da anımsatıyor; korku, panik ve bilinmezlikler. Ancak yeni yıl senaryolarına bakıldığında büyük çöküşü 2022 yılında atlattığımıza benziyor. 2022 yılı boyunca sayısız FUD haberleri, regülasyonların sağlanmaması nedeniyle kurum ve yatırımcıların mağduriyetleri, düşen BTC fiyatları karşısında yüklü madenci satışları, denetim eksikliğinin önünü açtığı muhasebe kalem oyunları nedeniyle büyük kripto borsalarının dolandırılarak batırılması derken çok fazla konu gündemimizde yer aldı. Yeni yılda da en önemli konumuz düzenleyiciler olacak. Genel olarak, makroekonomik durumda Fed’in 2023’ün ikinci çeyreğine kadar faiz artırımlarını dondurmasıyla sonuçlanacağını tahmin ediyor ve bunun neticesinde kripto piyasası 2023’ün 3. çeyreğinde hareketlenebileceğini düşünüyorum.

2023 yılında Bitcoin ve Ethereum başlıklarında, Ethereum’u daha fazla avantajlı görmekteyim. Birleşme sonrası Ethereum 2.0 yol haritasında ilerlemesini sürdürürken nisan sonu – mayıs ayına kadar Ethereum’da satıcılı seyrin devamı ve Marttaki Şangay yükseltmesi sonrası 2020’de başlayan kilit programında hak kazanılan para çekimleri ardından bir düşüş daha yaşayabileceğimizi düşünüyorum. 2020’de kilitlenen Ethereum’lar ortalama 650 dolar civarında yapıldı. Bu nedenle piyasa görünümü ve Fed-düzenleyici belirsizlikleri nedeniyle bir düşüş daha Ethereum tarafında yılın ilk yarısında gerçekleşebilir. DeFi rallisinin ise bir sonraki aktörü muhtemelen Katman-2 projelerinde tüketicilere dönük uygulamalar ve yaygın kullanım alanı sağlayan projelerde olacak.

Stablecoin kullanımı ve denetimleri konusunda 2023’te değişimler olacağa benziyor. Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey, önerdiği stablecoin tasarısıyla anlatıyı değiştirmek için harekete geçiyor. Yeni yasa tasarısı, devlet dışı ve banka dışı platformların, ABD Para Birimi Denetleme Ofisi (OCC) tarafından onaylanan bir federal lisansa sahip olma şartıyla sabit paralar çıkarmasına izin vermeyi amaçlıyor. Düzenlemelerin olmaması, güvensizlik unsurları gibi konular nedeniyle stablecoin’leri aktif olarak kullanmasının önünde kritik bir engel oluşturuyor.

2023 yılında Bitcoin fiyatı hakkında bir miktar daha normalleşme beklemekteyim. Özellikle Japonya’da stablecoin yasağının kaldırılması, Fed’in bir miktar daha normal yollu bir politika izleyemesi ve batıklar sonrası kalan piyasa oyuncularının sektörel güvenin toparlanmasında önemli rol oynama potansiyelleri bizi 25.000-27.000 bandı ortalama fiyatlarla yara sarma operasyonuna alabilir. 11.800-12.000 dip senaryosu hala olası. Bu nedenle yılın ilk 4 ayı yine sıkı likidite koşullarında Bitcoin seyrini olumsuz etkileyebilir.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok