Bu hafta kripto paralarda bir miktar hareketlilik gördük. Bitcoin yine 20.000$ denemesinde başarısız kalsa da Bitcoin ve Cardano’nun google trends rakamları üç ayın en yüksek seviyesine çıktı. Kava, Elrond, Mina, IOTA ve COTI projelerinde gelen güncellemeler ve yeni yatırım lansmanları ile hareketlenen altcoin grubu da bu sefer Bitcoin hareketine katıldı ve hatta Bitcoin’den daha iyi bir performans yakalayabilecekleri sinyallerini verdi. Fakat Ethereum 15 Eylül’deki ‘Birleşmenin’ ardından performans olarak geride kaldı. Bunun en büyük nedeni ise SEC Başkanının Ethereum ağının Beacon Chain ile birleşip Hisse Kanıtına (PoS) geçmesi sonrası artık menkul kıymet sayılacağını söylemesi oldu.

Bitcoin-Ethereum ikilisinin geri planda kaldığı bu dönemde aynı zamanda Fan Tokenlar da hareket sağladı. Piyasaya yeni para girişi görmüyorum. Olan paranın da Bitcoin’e dönmediğini görüyoruz. Eğer piyasaya yeni bir para kaynağı sağlanmıyorsa o halde gelen yükselişlerin de bir sınırı olmalı. Bu dönemde yaptığım işlemlerde alım pozisyonlarında cimri, satış pozisyonlarında (short) ise daha bonkörüm. İki yönlü gerçekleşen işlemlerde kar al ve stop loss mesafeleri yükselişte ve düşüşte buna göre ayarlansa daha iyi olabilir. Diğer bir zincir verisi konusu ise borsalardan çıkan Bitcoin’lerin bir kısmının türev borsalara girmesi oldu. Bir anlamda kaldıraç etkisinin spot piyasaya difüzyonu artıyor. Bu nedenle piyasa gelebilecek FUD haberlerinde daha fazla aşağı tepki verme menziline sahip olacak çünkü türev borsaları spot borsalardan ayıran en önemli konu short (satış) kontratların olması kadar short hacminin de yüksek olması. Bu nedenle Bitcoin’de düşüş bitti diyemiyoruz.

Yarın 30 Eylül’de COTI-MINA-EGLD-KAVA’da güncellemeler ve yeni köprü ve staking programları gibi bir çok önemli gelişme yaşanacak, bu nedenle harekete maruz kalabilirler. AVAX ve LINK bu haftaki stratejilerim arasında yer alıyor.

Bitcoin’i teknik olarak ele aldığımızda, yukarıda 19.800 ve 20.600 oldukça kuvvetli dirençler olarak bulunuyor. Bu bölgeyi geçebilmesi için hacim ve para girişi şimdilik yok. Bu nedenle tepkileri satım yönlü değerlendiriliyor. Aşağıda ise 18.600 ve 18.200 seviyeleri destek olarak yer alırken, bu bölgelerde mutlaka stop loss olacak şekilde tepkilere alım denemeleri yapılabiliyor. Böylelikle şimdilik yatay işlem stratejisi devam ediyor.