BitcoinEthereumKripto Para

Piyasaları Sarsacak Ethereum Merge ve Mt.Gox Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

Ethereum Mainnet’i (Proof of Work) yeni Beacon Chain (Proof of Stake) ile birleştirecek. Bu nedenle yükseltme ya da ağ güncellemesi denmiyor, ‘Birleşme’ deniyor. Her şey planlandığı gibi giderse, yükseltme Ethereum’u bir iş kanıtı konsensüs mekanizmasından hisse kanıtına kaydıracak ve çevresel etkisini önemli ölçüde azaltacaktır. Madencilik için gereken ekipmanların pahallı olması, dünyanın çip krizine doğru yaklaşması ve yüksek miktarda enerji tüketimi nedeniyle PoW maliyetleri PoS’a göre daha yüksek kalıyor. Yeni sistemde ise doğrulayıcılar (madencilerle aynı göreve sahip) şahsi ethereumlarını teminat olarak göstererek sisteme kilitliyorlar.

Ethereum Merge’e dair başarısız olabileceğine ilişkin bazı söylemler ve endişeler dazı doğrulayıcıların cevap verememesiyle ortaya çıksa da Çarşamba gecesi tamamlanması bekleniyor. Bu yönüyle bakıldığında piyasanın en büyük ikinci coini olan Ethereum, enerji tüketimini %99,95 oranında azaltacağı için madenciliği yasaklanması, enerji kısıtlamaları ya da çevresel faktörlere uymadığı gibi sıkıntılı süreçlerden etkilenmesi beklenmiyor. Bu nedenle Ethereum’un kullanım yaygınlığına bağlı olarak %20 olan dominansının gittikçe artması ve sınırsız arzının oluşu nedeniyle bir süre sonra piyasa değeri (PD) bakımından Bitcoin’in PD’sini geçmesini bekliyorum. Fakat ilk bir kaç gün birleşmenin ardından Ethereum arz şoku yaşanacak. Bu nedenle daha az üretim ilk etapta Ethereum fiyatını ‘normal şartlarda’ olumlu etkilemesi beklenir.

Normal şartlar kelimesini vurgulamamın sebebi aynı gün 2015 yılında hacklenen ve bir dönemin en büyük borsası olan Mt.Gox bir soğuk cüzdandan çıkan 137.000 adet BTC’yi müşterilerine dağıtacak. Bu arada kaybolan Bitcoin adedinin 850.000’den fazla olduğu biliniyor. Bu nedenle ele geçen ve birikimlerden geriye kalan ‘kuş kadar!’ Bitcoin dağıtımı sonrası yatırımcı grubun geneli* üç senaryoya yönelebilir;

·  Bitcoin’leri satmazlar

·  Satılan Bitcoinleri fiat paraya dönüştürüp çıkış yaparlar

·  Satılan ya da bir kısmı satılan Bitcoin’ler başta Ethereum olmak üzere farklı coinlerle swap yapılabilir.

Ancak her halükarda Bitcoin ve altcoinler üzerinde baskı kurduğu kesin olan bu olay Ethereum Merge’e denk geldiği için ne yazık ki bu büyük olayı gölgeliyor. ABD’de bir çok kişiyi yanıltan ve beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi sonrası dalgalanan ve volatilitesi artan piyasada küçük yatırımcının Fed sonrasına kadar yüksek meblağlı ve kaldıraçlı işlemlere girmemesini öneriyorum.

Bitcoin teknik olarak 50 ve 200 günlük çift hızlandırılmış üssel hareketli ortalamasının (DEMA) geçtiği 20.100-20.200$ bölgesinden destek bulmaya çalışıyor. Henüz hacimde belirgin bir artış ya da tether-bitcoin rasyosunda akış göremesek de 20.100-22.400$ aralığında seyrediyoruz. Aaşağı yönlü riskler fazla ve 20.100$ gerisine inmesi durumunda 18.400 seviyelerine kadar geri çekilme görebiliriz. Yükselişler ise 22.400 kırılımı ile başlayacaktır. Bu nedenle yatay işlem stratejisi dışında tek yöne doğru işlem yapmak isteyenler bu seviyelere dikkat edebilirler.

Ethereum teknik olarak ise nisan ayından bu yana var olan alçalan trendi eşliğinde hareket ediyor. Günlük periyotta OBO oluşumu prosesindeyiz. 1460$ seviyesinin kırılması halinde OBO oluşumu başlayacaktır. Henüz onay gelmediğini belirtmekte yarar var. Yine de 1700$ seviyesini kıramadığı sürece short pozisyonlar için daha uygun olacaktır. Yine de birleşme sonrası fiyat dalgalanmaları dışında Ethereum orta vadeli süreçte 4000$ yoluna girmiş bulunmakta.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok