Kripto Para

Ripple davası Bitcoin ve Ethereum’u nasıl etkileyecek?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Aralık 2020’de Ripple’a (XRP) karşı dava açmıştı.

Bugün dava açısından kritik bir gün.

New York’ta, mesai saatleri içinde eski SEC yöneticisi Hinman’ın ‘Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) menkul kıymet değildir’ yorumunun olduğu kurum içi değerlendirmesinin mührü açılacak ve mahkeme heyetine sunulacak.

Bu ay içerisinde de bu mahkeme özet karara varacak.

Okuduğunuz üzere bu yazışmalarda XRP yok, BTC ve ETH var.

Bitcoin’in menkul kıymet olmadığına ilişkin görüşler fazla ancak Ethereum’a ilişkin çok fazla soru işareti vardı.

Hatta Mart ayında KuCoin’e açılan davada New York Başsavcılığı Ethereum’u menkul kıymet olarak değerlendiren bir yazıyı borsaya gönderince işler hepten karışmıştı.

Dolayısıyla bu belgeler Ripple davasıyla özdeşleşse de ilk etapta Ethereum’a ve Bitcoin’e yarayacak.

Peki Ripple bunu neresinden tutacak diye düşündüğünüzde; hukukta kıstas yönteminden yola çıkarak Ripple’ın argümanını anlayabilirsiniz.

Ripple’ın hukuk ekibinin stratejisi “Biz menkul kıymet değiliz” üzerine değil, “Onlar menkul kıymet değilse benim ne farkım var da menkul kıymet sayıyorsun” üzerine.

Yani ıspat konusunu tamamen SEC’e bırakmış durumda ve kendisinden emin.

Dün Ripple CEO’su Brad Garlinghouse da “Beklediğinize değecek” açıklaması ile topluluğa mesaj verdi.

Ancak tekrar etmek gerekirse Hinman Belgeleri Ripple ile doğrudan değil, dolaylı olarak alakalı ve Bitcoin – Ethereum görüşüne ait.

Bu nedenle haberleri yakından takip eden yatırımcılar Ripple işlemleri sırasında Bitcoin ve Ethereum’u da düşünmeleri gerekir.

Ayrıca bu davanın kazanılması halinde ABD ve dünya genelinde yaratacağı heyecanlı kamuoyu ve kripto para ekosistemine katkısı da tartışılmaz bir gerçek.

Zira SEC kendi eliyle ciddi bir belirsizlik yaratmış oluyor. Neyin menkul kıymet olup olmadığı ayrımının son derece gri olması da önceki gün menkul kıymet olarak saydıkları MATIC, FIL ve SOL’ün de içinde olduğu listeye nefes aldıracaktır.

Ripple avukatlarının altcoin demeçleri de çok önemlidir. Avukatlar özetle “SEC’in menkul kıymet olarak sayması menkul kıymet olduğu anlamına gelmez, mahkemeler son kararı verir” dediler.

Dolayısıyla Cumartesi günü asgari %20 düşen bu kripto paralar en kötüyü dalgayı geride bıraktıkları için dip seviyelerinden yukarı tepkilere de açık hale getirecektir.

Kripto para piyasasını neler bekliyor?

Fed’in faiz artırımlarında sona gelmesi veya yaklaşması aynı zamanda küresel finans çevresinde risk iştahını da artırıyor.

Nasdaq ve SP500 Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesini görürken, Nikkei ise rekor tazeliyor.

Bu nedenle risk iştahının artması, bugün gelecek olan belgelerde kara bulutların dağılması halinde kripto paralara da olumlu yansıyacaktır.

Bitcoin’i teknik olarak ele aldığımızda 27.400 seviyesine kadar tepkiler olacağını tahmin ediyorum.

Alçalan kanalını henüz kıramadığı ve Binance’e DoJ tarafından dava açılacağı beklentileri nedeniyle 27.500’ün kırılması halinde ancak ve ancak 30.000 seviyelerini telaffuz edeceğimizi belirtmeliyiz.

Bu nedenle ilk 27.400 seviyelerde duralayacağı ve destek bulacağını beklediğim Bitcoin için kısa vadede olumlu tepkilere açık olduğunu söyleyebilirim.

Yatırımcılar riskini kontrol edebilmek için 25.800 veya gerisine zarar durdur düşünebilirler.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok