Küresel borsalarda zayıf seyirlerin sürdüğü bir süreçteyiz. Özellikle ABD ekonomisine yönelik endişeler riskli varlıklardaki baskıyı artırdı. Yakın geçmişi bir hatırlayalım. Ağustos ayı başında ABD’den gelen istihdam verileri çok kötü açıklanmış ve piyasalarda resesyon endişeleri artmıştı. Bu durum borsalar ve kriptolarda sert düşüşlere neden oldu.
Bu hafta da ABD’den gelen ISM imalat PMI, iş olanakları ve ADP tarım dışı istihdam verilerinin hepsi zayıf geldi. Gelen bu zayıf verilerin ardından resesyon endişeleri artarken bu durum borsalarda baskıyı artırdı.
Bugün ABD’den gelecek olan istihdam piyasası verileri piyasalar için kritik öneme sahip. Geçen ay olduğu gibi zayıf veriler gelmesi durumunda hem dolar endeksi ve hem de riskli varlıklarda baskının artmasını bekleyebiliriz. Pozitif verilerde ise dolar endeksi ve piyasalar bir nefes alacaktır.
Eylül ayının çok önemli bir ay olduğunu ve bu ay özelinde ana hedefin para kazanmak değil, sermayeyi korumak olması gerektiğini ısrarla vurguladım. Bu hafta boyunca yaşanan fiyatlamalar bu uyarımızın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Gelecek hafta ABD enflasyonu, bir sonraki hafta ise Fed toplantısı bizleri bekliyor. Bu gelişmeler de piyasalarda yüksek oynaklığa ve karışıklığa neden olacaktır. Bu nedenle en azından 20 Eylül hafta kapanışına kadar piyasalarda olabildiğince düşük risk alınmalı ve korumacı bir stratejiyle ilerlenmelidir.
Bugünkü yazımızın teknik analiz bölümünde dolar endeksini inceleyeceğiz.
ABD’den gelen zayıf veriler dolar endeksini yeniden baskı altında aldı. Fakat piyasalarda her an her şeyin değişebileceği bir süreçte olduğumuzu tekrar hatırlatayım. Dolar endeksinde teknik açıdan grafikteki mavi çizgi yani 102.30 seviyesi çok önemli bir eşik. 102.30 seviyesi altında kalındığı sürece genel resimde zayıflığın sürmesi beklenebilir. Aşağıda ise 100.50’yi kısa vade destek olarak izliyoruz. Bu bölge üzeri kalınıp kalınmayacağı 1-2 haftalık süreç açısından önemli olacaktır.