·        3 Eylül ABD ISM imalat PMI verisi

·        6 Eylül ABD istihdam verileri

·        11 Eylül ABD enflasyon verileri

·        12 Eylül ECB faiz kararı

·        18 Eylül Fed faiz kararı

Yukarıda belirtmiş olduğum gelişmeler küresel bazda yüksek oynaklığa neden olacak gelişmeler olacaktır. Tabii burada ana gündem Fed faiz kararı olacaktır. Özellikle istihdam ve enflasyon verileri Fed’e yönelik faiz beklentilerini direkt olarak etkileyecektir.

18 Eylül’deki toplantıda Fed’in 25bps faiz indirmesi bekleniyor. Bu beklentilerin fiyatlandığını düşünüyorum. Burada kritik olacak nokta 25 bps yerine 50 bps indirim ihtimali olacaktır. Bu da gelecek veriler neticesinde netleşecektir.

İstihdam ve enflasyon verileri piyasa beklentilerinin altında kalırsa piyasalar bu sefer 50bps faiz indirimini fiyatlamaya başlayacaktır. Bu durum dolar endeksinde baskının artmasına neden olabilir. Borsalar açısından ise durum biraz karışık gözüküyor. Eğer istihdam tarafında negatif gelişme yaşanırsa ABD resesyona giriyor endişeleri artabilir ve piyasalar yeniden bozulabilir. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Güçlü istihdam ve enflasyon verilerinde ise net olarak göreceğimiz tek şey dolar endeksindeki güçlenme olacaktır.

Kısacası, Eylül ayındaki bu gelişmelerle birlikte piyasalarda yüksek oynaklık ve karışık fiyatlamalar bizleri bekliyor. Bir de vade değişimlerini de hesaba kattığımızda Eylül ayı ortası oldukça karışık geçecektir. Bu tarz dönemler fırsatlar sunduğu gibi büyük zararların da yaşanmasına oldukça açık bir dönem olarak karışımıza çıkıyor. Benim düşüncem ilk stratejilerin ana sermayelerin korunması üzerinde olmasıdır. Bu karışık süreç geçtikten sonra daha rahat bir piyasa ve fırsatlar bizleri bekliyor olacaktır. 

ECB tarafına da kısaca değinmemiz gerekebilir. Avrupa’da ekonomik ivme yavaşlıyor. Buna ek olarak enflasyon tarafında da aşağı yönde ivme devam ediyor. Bu nedenle Haziran ayında faiz indirim sürecini başlatan ECB’nin bu toplantıda da faiz indirimine gidebileceğini düşünüyorum.

Eylül ayı özelinde dikkat edilmesi gereken enstrümanların başında dolar endeksi geliyor. Bu nedenle bugünkü yazımızda dolar endeksini teknik açıdan inceleyeceğiz. Dolar endeksinde son dönemde yaşanan baskının ardından bir haftadır önemli bir toparlanma izliyoruz. Fakat teknik açıdan hala negatif tarafta yer aldığının altını çizmemiz gerekiyor.

Seviye olarak 102.30 kritik eşik olarak izlenmelidir. 102.30 altında kalındığı sürece dolar endeksinde aşağı risk ön planda olmaya devam edecektir. Dolar endeksinde güçlü ve pozitif momentum için 102.30 üzeri fiyatlama gerekmektedir.