Altın

Merkez bankaları rekor altın aldı

Altın fiyatları ilk çeyrekte tarihi zirvelere ulaştı ve Dünya Altın Konseyi'ne (WGC) göre bu yükselişin arkasında merkez bankalarının altın alımları ve yatırımcıların talebi yatıyor.

İlk çeyrekte merkez bankaları altın rezervlerini 290 ton arttırarak rekor seviyeye ulaştı.

Bu durum altın fiyatlarının yükselişinde önemli rol oynadı.

Yatırımcılar Altın ETF'lerine ılımlı ilgi gösterdi

Küresel altın ETF varlıkları çeyrekte 114 ton azalsa da, özellikle Asya fonlarında artış gözlemlendi. ABD fonlarında ise henüz sınırlı miktarda yatırım var.

Külçe ve sikke yatırımları bir önceki çeyrekle aynı seviyede kalarak yıllık bazda %3 arttı. Yüksek altın fiyatları talebi canlı tutarken, yıllık ortalamaya göre %17 daha fazla yatırım yapıldı.

Mücevher sektöründe talepte düşüş

Altın fiyatlarındaki ocak ve şubat aylarındaki gerileme mücevher sektörünü olumlu etkilemiş olsa da, mart ayındaki yükseliş talebi düşürdü. Yıllık bazda %2 düşüş yaşandı.

Altın madenciliği yıllık %4 artışla 893 tona ulaşarak rekor kırdı.

Yüksek fiyatlar geri dönüşümü de teşvik etti ve yıllık %12 artışla 351 tona çıktı.

2024 Görünümü:

2024 yılında gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının altın alımlarına ve perakende yatırımcıların ilgisine bağlı olarak daha güçlü bir altın fiyat performansı bekleniyor.

Son dönemdeki hızlı yükseliş geri dönüşüm arzını artırabilirken, mücevher sektöründe talebin düşmesine neden olabilir. Ancak altın ETF yatırımlarında hala yükselme potansiyeli bulunuyor.