Elon Musk, ayrıca OpenAI'nin Microsoft ile olan ortaklığı aracılığıyla "agresif uygulamalara" başvurduğunu ve birlikte jeneratif yapay zekâ pazarının neredeyse %70'ine sahip olduklarını söyledi.
Elon Musk, ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI'nin kâr amacı güden bir girişime dönüşmesini engellemek için bir başvuru daha yaptı ve ayrıca şirketin rekabet karşıtı uygulamalar yürüttüğünü iddia etti.
Musk, OpenAI CEO'su Sam Altman, başkan Greg Brockman ve hissedar Microsoft'u, Musk'ın "hayır kurumu için yaptığı temel katkıların şartlarını ihlal etmekle" suçladı. Bu suçlamalar, 30 Kasım’da açılan geçici tedbir kararı talebinde yer aldı.
Musk, 2015 yılında OpenAI'yi kurdu ve 2018'de şirketten ayrılana kadar erken dönemdeki yönetim kurulu üyelerindendi. O zamandan sonra, AI sohbet robotu Grok'un arkasındaki şirket olan xAI'yi kurdu ve bu şirketin, OpenAI'nin rekabet karşıtı uygulamalarına kurban gittiğini belirtti.
Musk’ın avukatları, "OpenAI'nin kâr amacı gütmeyen bir kuruluşken, kâr amacı güden dev bir şirkete dönüşme süreci, kendiliğinden rekabet karşıtı uygulamalar, hayır kurumu misyonunun açık ihlalleri ve pervasız öz çıkar sağlama ile doludur." şeklinde yazdı.
Musk’ın avukatları, Microsoft ile yapılan "bir dizi özel anlaşma" aracılığıyla, iki şirketin "agresif uygulamalara" girdiklerini ve bunun, jeneratif yapay zekâ pazarının neredeyse %70'ini kontrol etmelerini sağladığını belirtti. Ayrıca, şunları ekledi: "Microsoft ve OpenAI, şimdi bu egemenliği pekiştirmeyi ve rakiplerinin yatırım sermayesine erişimini kesmeyi hedefliyor. Aynı zamanda jeneratif yapay zekânın şekillendiği yıllar boyunca paylaşılan rekabetçi hassasiyet taşıyan bilgilere yıllarca faydalanmaya devam ediyorlar."
Bu durumun devam etmesine izin verilmesinin, xAI'yi ve giderek artan şekilde "aceleci" ve "güvensiz" yapay zekâ ürünleri konusunda endişelenen halkı zarar vereceğini eklediler.
Kaliforniya yasaları, bir kâr amacı gütmeyen kuruluşun kâr amacı güden anonim şirkete dönüşmesine izin verir, ancak sınırlı sorumlu şirkete dönüşmesine izin vermez.
OpenAI, temel olarak kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olmaya devam ettiğini ancak sermaye toplamak ve dünya çapında yetenekli personel işe almak için hisse senedi çıkarma kapasitesine sahip kâr amacı güden bir yan kuruluş kurduğunu belirtti. Yine de bu görevler, kâr amacı gütmeyen kuruluşun yönlendirmesiyle gerçekleştirilecektir.
Musk’ın avukatları, OpenAI'nin kâr amacı gütmeyen yapısının geriye kalanını korumak için bir tedbir kararı almanın tek "uygun çözüm" olduğunu ifade etti.
"Hiçbir objektif gözlemci, bugün OpenAI'ye bakıp, kuruluşun vadettiği herhangi bir şeye benzediğini söyleyemez. Yeter artık." denildi.
Bir OpenAI sözcüsü, Musk’ın son girişimini Cointelegraph’a gönderdiği bir açıklamada sert bir şekilde eleştirdi:
“Elon’un dördüncü denemesi, yine temelsiz şikayetleri geri dönüştürerek tamamen geçersiz olmaya devam ediyor.”
Mart ayında OpenAI, Musk’ın 2015’te şirketin Google ve Facebook (Meta) gibi rakiplerle rekabet edebilmek için 1 milyar doların üzerinde fon bulma desteğini gösteren epostaları sızdırmıştı.
OpenAI, Musk’ın şirkete yönelik tacizde bulunduğunu belirttiği ekim ayındaki bir başvuruda da aynı iddialarda bulunmuştu.
"Rakip bir yapay zekâ şirketi olan xAI’yi kurduğundan beri, Musk yargı sistemini avantaj sağlamak için kullanmaya çalışıyor. Bu çaba başarısız olmalı, Musk’ın şikâyeti herhangi bir iddia ortaya koymuyor ve reddedilmelidir," diye ekledi OpenAI.
Haziran ayında Musk, Apple’ın OpenAI’nin ChatGPT’sini iPhone, iPad ve Mac işletim sistemlerine entegre edeceğini duyurduğunda, şirketlerindeki Apple cihazlarını yasaklamakla tehdit etmişti. Sonrasında, Apple 28 Ekim’de Apple Intelligence’ı başlattı. (Kaynak: Cointelegraph)