Yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, mevcut yapısının getirdiği kısıtlamaları hafifletmek için, kâr amacı güden kuruluşunu gelecek yıl kamu yararına şirket yapısına dönüştürmeyi planladığını bildirdi.

OpenAI'dan yapılan açıklamada, yönetim kurulunun yapay zekânın tüm insanlığa fayda sağlama misyonunu en iyi şekilde desteklemek için şirketin kurumsal yapısını değerlendirdiği belirtildi.

Açıklamada, 2015 yılında OpenAI'ın, sınırlı fonlamayla kâr amacı gütmeyen bir araştırma laboratuvarı olarak işe başladığı ve insanlığın yararına yapay zekâyı ilerletmeye odaklandığı anımsatılarak, bilgi işlem ve fonlama ihtiyaçları arttıkça, kâr amacı güden bir modelin gerekliliğinin ortaya çıktığı ifade edildi.

OpenAI'ın 2019-2024 yıllarında milyarlarca sermaye toplayarak ve milyonlarca kullanıcıya ulaşan ChatGPT gibi dönüştürücü ürünler piyasaya sürerek hibrit bir kâr amacı gütmeyen-kâr amacı güden modele dönüştüğüne işaret edilerek, bu başarının, daha fazla sermayeye ve yapıda esnekliğe olan ihtiyacı vurguladığı aktarıldı.

Açıklamada, şirketin 2025 yılında ölçeklenebilir finansman, operasyonların daha iyi hizalanması ve insanlığın refahını önceleyen yapay zekâ odaklı bir ekonomi inşa etme çabalarının genişletilmesini sağlamak için mevcut kâr amacı güden kuruluşunu kamu yararına şirket haline getirmeyi planladığı bildirildi.

Kâr amacı güden ve kâr amacı gütmeyen her iki yapıya da devam edileceği kaydedilen açıklamada, kâr amacı güden kuruluşun başarısının, kâr amacı gütmeyen kuruluşun iyi finanse edilmesini, daha iyi sürdürülmesini ve misyon için daha güçlü bir konumda olmasını sağlayacağı vurgulandı.

Açıklamada, kamu yararına çalışan kuruluşun OpenAI'ın operasyonları ile işini yöneteceği ve kontrol edeceği, kâr amacı gütmeyen kuruluşun sağlık hizmetleri, eğitim ve bilim gibi sektörlerde hayırsever girişimlerde bulunmak üzere bir liderlik ekibi ve personel işe alacağı belirtildi.

Şirketin " kâr amacı güden" bir yapıya dönüşmesi dava konusu olmuştu

Elon Musk, OpenAI'a kâr amacı gütmeden, insanlığın yararına yapay zekâ geliştirme yönündeki kuruluş misyonunu terk ettiği iddiasıyla dava açmış, şirketin kuruluş sözleşmesini ihlal ettiğini öne sürmüştü.

OpenAI da Musk'ın 2017'de yapay zekâ girişiminin kâr amacı güden bir yapıda olmasını desteklediğini gösteren bir dizi e-posta ve mesajı yayımlamıştı.

Aralarında OpenAI Üst Yöneticisi Sam Altman ile Elon Musk'ın yazışmalarının da olduğu ekran görüntüleri ifşa edilirken, Musk'ın 2017 yazında OpenAI'nin misyonunu ilerletmesi için bir sonraki adımın kâr amacı güden bir şirket olması gerektiği konusunda OpenAI ile hemfikir olduğu görülmüştü.

Bu arada, kamu yararına çalışan şirketler de kâr amacı güderken, yasal olarak toplum, çevre veya belirli bir kamu yararı üzerinde olumlu bir etki yaratmaktan sorumlu şirketler olarak tanımlanıyor.

(Kaynak: AA)