Tam 1 yıl önce faiz artırım sürecine başlayan Fed’in faiz konusunda ve sıkılaşma politikasında bir geri adım atmadığını, uzun bir süre daha atmayacağını görüyoruz.
Dün Senato önünde konuşan Fed Başkanı Powell şahin açıklamalar yaptı. Powell, enflasyonu dizginlemek için daha fazla faiz artırımı yapabileceklerini ve faizde beklenen tepe noktasının ise geçilebileceğini ekledi.
Gelen bu açıklamaların ardından 10 yıllık faizlerin yeniden %4’e ulaştığını ve dolar endeksinin 30 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gördük. Bu kapsamda küresel piyasalarda da satışlar ön plandaydı.
Enflasyonun düşmeyeceğini ve bu kapsamda piyasada genel görüşün aksine Fed’in sıkı duruşundan vazgeçmeyeceğini neredeyse her yazımda anlattım. Gelinen durumda haklı çıktığımızı söyleyebiliriz. ABD’de büyüme ve istihdam güçlü seyrediyor. Enflasyon tarafında da yukarı yönde risklerin özelikle çekirdek enflasyonda sürdüğünü görmekteyiz. Bu nedenle Fed’in para politikasından geri adım atması en azından benim gündemimde bulunmuyor. Tabii burada her ay gelecek olan istihdam ve enflasyon verilerinin seyri belirleyici olacak.
Cuma günü istihdam, 14 Mart’ta ise enflasyon verileri açıklanacak. Bu veriler geçen ay olduğu gibi piyasa beklentilerini aşarsa dolar endeksi ve tahvil faizlerinde yükselişlerin, riskli varlıklarda ise baskının devamını beklerim. Zaten ana stratejim bu yönde ilerliyor. Dönem dönem kısa süreli olarak farklı fiyatlamalar görülebilir fakat ana yönlerin değişmesi zor olacaktır.
Dolar endeksini teknik açıdan değerlendirdiğimizde kritik bir bölgede olduğunu söyleyebilirim. Geçtiğimiz yılın Ekim ayından gelen bir düşen trend izliyorum. Mevcut durumda bu trendin direnç noktası test ediliyor. Burada 106.10 seviyesi belirleyici olacaktır. Yukarı hareketlerin güçlenmesi için 106.10 bölgesinin aşılması gerekiyor. Bunun için de istihdam ve enflasyon verilerinin beklentileri aşması önemli olacaktır. Böyle bir durumda 109/110 bandına gidecek bir dolar endeksi görebiliriz ve bu durum risk iştahını aşağı yönde sert etkileyebilir.
En çok merak edilen enstrümanlardan biri olan ons altında da Powell konuşması sonrasında sert düşüşler gördük. Fakat bu düşüşler bir önceki düşüşte olduğu gibi 1805 bölgesinde yavaşladı. İstihdam verileri ve enflasyon verileri neticesinde dolar endeksi 106.10 bölgesini aşarsa bu durum ons altını negatif etkileyecektir. Özellikle 1805 bölgesinde kırılım yaşanırsa 1770’leri konuşuyor olacağız. Kısa vadede yaşanabilecek yukarı hareketlerin piyasaya satış fırsatı vermesini bekliyorum.