Türkiye

Sabancı'da Japon rüzgarı esti: Sakura Festivali öğrencilere burs oldu

Sabancı Üniversitesi, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yılında ev sahipliği Sakura Festivali’nin geliri öğrencilere burs oldu.

Kampüsünde bulunan 2 bine yakın ağaç ile Türkiye’nin en büyük Sakura popülasyonuna sahip olan Sabancı Üniversitesi “Sakura Festivali” ile tarihi günlerinden birini yaşadı.

Japonların geleneksel çay seremonisi ile başlayan festival, animasyonun en büyük ustalarından biri kabul edilen Hayao Miyazaki’nin 10 yıl aradan sonra sinemaya muhteşem dönüş yaptığı ve Akademi Ödüllerinde En İyi Animasyon Oscar'ını alan “Çocuk ve Balıkçıl" (The Boy and The Heron) filminin gösterimi izlendi.

Gün içinde düzenlenen koku deneyimi, origami atölyesi, sushi workshop, sadoo (Japon Kaligrafisi) atölyesi ve ikebana (Japon çiçek aranjmanı) atölyesi etkinlikleri ile kendo (Japon Kılıç Sanatı) gösterisi izleyenleri büyüledi. Festivalin gala etkinliğinde sahneye ilk olarak Japon grup WA League çıktı. Grubun ardından sahneyi Cem Adrian aldı.

Geleceğe Söz Ver burs programı

Japon kültüründe yeniden doğuşu simgeleyen Sakura ağaçlarının çiçekleriyle süslendiği festivalden elde edilen gelir ‘Geleceğe Söz Ver’ burs programına aktarıldı.  Festival böylece Sabancı Üniversitesi’nde eğitim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi gençlere başarılarını sürdürme konusunda destek sağlayacak bir kaynak da yaratmış oldu.

Sakura taşı: Sakura fidanlarını Sabancı Üniversitesi’ne hediye eden Komatsu firmasının kurduğu Japon Çiçek Vakfı’nın Başkanı Toshitaka Hagiwara’nın yazdığı ve bir oyma ustası tarafından yontulan Japonca “Sakura” yazısının yer aldığı 3,3 ton ağırlığında taş anıt, Türk Japon dostluğunun bir simgesi olarak kampüsteki yerini aldı.

‘Sakura yetiştirmeye tutkuyla bağlıyız’

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, konuşmasında Sakura ağaçlarını yetiştirmeye tutkuyla bağlı olduklarını söyledi. Sabancı, “Sakuralar, Japon kültürünün önemli bir detayı. Her şey uzun yıllardır birlikte çalıştığımız ve inanılmaz bir ortak olan Komatsu ile başladı, bize Sakura ağaçlarını getirdiler. Öğrencilerimiz de artık her yıl Sakuraları keyifle deneyimliyor ve tadını çıkarıyorlar” dedi.

‘Sakura ile dostluğumuz yeni sayfa açıldı’

Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Katsumata Takahiko da konuşmasında şunları söyledi: “Sakura ve lale çok sembolik ulusal çiçeklerdir. Binlerce Sakura’yı, İstanbul’un güzel ikliminde yetiştirmek çok zor bir iştir. Ama bu özel kampüs alanında yetiştiğini görmek harika bir duygu. Sakura ağaçları iki ülke arasındaki dostane hikayenin başlaması için yeni bir sayfa açtı. Japonya ve Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi için uzun yıllardır gösterdiği başarılardan dolayı Sayın Güler Sabancı’yı kutluyorum. Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yıl dönümünde böyle bir etkinliğe imza attığınız için minnettarım. Müsaade ederseniz Türkiye benim ikinci memleketim diyorum”.

Festivale katılanlar arasında Japonya Başkonsolosu Kasahara Kenichi, Mitsubishi Genel Müdürü Yasunori Sakamoto, Toyota Ceo’su Ali Haydar Bozkurt, Bolez Tavuk Yönetim Kurulu Başkanı Athisiko Chikuhama, Itochu Genel Müdürü Takashi Kisimoto, Bridgestone Japonya Temsilci Yonetici Tomio Fukuzimi, Marubeni Genel Müdürü Shigeru Yamaguchi de yer aldı.