Sanat & Yaşam

Japonya’da festivalde kullanılan 1800 yıllık ahşap maske bulundu

Japonya’nın Osaka bölgesindeki bir arkeolojik alanda MS 3. yüzyılın başlarına ait, festivallerde kullanıldığını düşünülen ahşap bir maske bulundu.

Osaka Kültürel Miras Merkezi, Higashi-Osaka şehrindeki Nishi-Iwata kalıntılarında maskenin bulunduğunu duyurdu. Japonya’da aynı döneme ait ortaya çıkarılan üçüncü ahşap maske olduğu belirtildi.

Uzmanlar, eserin düzenlenen tarım festivallerinde kullanıldığı düşünüyor.

Sedir ağacından yontulmuş iki cm kalınlığa sahip maske, kafadan çeneye kadar ise 30 cm uzunluğunda ve 18 cm genişliğinde.

Maskede bulunan üç delik gözleri ve ağzı, merkezdeki çıkıntı ise burnu temsil ediyor.

Uzmanlar maskedeki göz deliklerinin Nara Eyaleti’nde bulunan Makimuku kalıntılarında keşfedilen ve aynı döneme tarihlenen başka bir maskeyle benzediğini belirtiyor.

Bu son keşif, geçen Haziran ayında, Osaka’da bulunan tek raylı bir demiryolu hattını genişletme çalışmaları sırasında bulundu.

Maskeye yer yüzeyinin 2,9 metre altındaki sel tortusunda rastlandı.

Çalışmalarda maskenin yanı sıra, ahşap bir su kovasının parçası ve ateşte kömürleşmiş çapa biçimli ahşap bir nesne bulundu. Uzmanlar, üç objenin de tarım festivallerinde yer almış olabileceğini ifade ediyor.

Nara Eyaletindeki Sakurai Şehri’nde bulunan Makimukugaku Araştırma Merkezi müdürü Kaoru Terasawa, maskenin giyilemeyecek kadar ağır olduğu için muhtemelen festivallerde sergilendiğini söylüyor. Terasawa, “Maskenin insan şeklinde bir tanrı olduğuna inanılan ve Okimi’nin otoritesini simgeleyen bir ‘kafa ruhunu’ temsil ettiğine inanıyorum. Yamato Krallığının törenlerinden etkilenen güçlü insanların festivallerde maske kullandığını hayal ediyorum” dedi.

Okimi, günümüz Nara Eyaleti merkezli kurulan ve güçlü ailelerin siyasi ittifakından doğan Yamato Krallığı’nın başkanına verilen unvan. Bu krallık MS üçüncü yüzyıldan yedinci yüzyıla kadar hüküm sürdü.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok