Çin ile ABD arasındaki teknoloji savaşı sürüyor.

Taraflar birbirlerinin teknoloji şirketlerine yasaklar koyuyor.

Son adım Çin'den geldi. Pekin yönetimi Amerikalı çip üreticisi Micron'un ürünlerini yasaklacağını açıkladı.

Gerekçe, "Micron ürünlerinin güvenlik açıkları barındırması" olarak açıklandı.
Çin Siber Uzay İdaresi'nden (CAC), Pazar günü yapılan açıklamada, "İncelemeler, Micron'un ürünlerinin Çin'in kritik tedarik zinciri bilgi altyapısı için önemli güvenlik riskleri oluşturan ve Çin'in ulusal güvenliğini etkileyen ciddi ağ güvenliği risklerine sahip olduğunu ortaya koydu" denildi.Çinli çip üreticilerinin hisseleri, Çin'in Siber Uzay İdaresi'nin önemli altyapı operatörlerinin ABD'li çip üreticisi Micron'dan ürün satın almasını yasaklayacağını açıklamasının ardından büyük ölçüde yükseldi. Hong Kong listeli Hua Hong Semiconductor pazartesi günü %13,14'e kadar yükselirken, SMIC %2.64 yükseldi.

Çin'deki GigaDevice Semiconductor ve Ingenic semiconductor gibi diğer çip üreticileri de sırasıyla %3,74 ve %8,08'e varan kazançlar elde etti.

Ne olmuştu? ABD ile Çin arasındaki teknoloji savaşı 2017'de yılında ABD'nin Çinli telekom altyapısı şirketleri Huawei ve ZTE'ye kısıtlamalar getirmesiyle başladı. Bu iki şirkete geçen yıl resmen yasak getirildi.

Bu yasaklar ABD'nin 5G teknolojisinde geride kalmamak için atılmış bir adım olarak görüldü.  ABD'nin resmi gerekçesi ise "ulusal güvenlik tehdidi" oldu.

TikTok gibi Çin merkezli sosyal medya sitelerine yayılan yaptırım savaşı 2022 çip krizinin ardından çip üreticilerini de kapsama alanına aldı. Merkezi ABD'de bulunan teknoloji şirketi Micron, bilgisayar işlemcileri ve yarı iletkenleri üretiyor. Şirketin, dünya yarıiletken üretimindeki payı %5'in altında.