Oxford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bilim insanları, Grönland'ın Isua bölgesindeki demir açısından zengin kayaları inceleyerek bu konuda yeni bulgular elde ettiler.

Manyetik alanın tarihine ilişkin kesin bir kanıt bulunamamıştı, fakat bilim insanları bu alandaki değişimin günümüzdekinden çok farklı olduğunu düşünüyordu.

Demir parçacıkları, kristalleşme süreciyle birlikte hareket eden küçük mıknatıslar gibi, manyetik alanın gücünü ve yönünü kaydedebilirler. Araştırmacılar, 3,7 milyar yıl öncesine ait bu kayaların manyetik alanın gücünü en az 15 mikrotesla olarak kaydetti. Bu değer, günümüzde ölçülen manyetik alanın gücü olan 30 mikrotesla'nın oldukça altında.

Kaya örnekleri, Dünya'nın manyetik alanının gücünü tahmin etmek için sunulan en eski tahminlerden birini sunuyor.

Daha doğru ve güvenilir

Önceki çalışmaların tek tek kristalleri incelediğinde, bu yeni yöntem daha doğru ve güvenilir bir değerlendirme sağlıyor. Ancak, bu kaya örnekleri, yoğun tektonik aktiviteden ve deformasyondan korunan kalın kıtasal kabuğun üzerinde yer alan benzersiz bir jeolojik ortamda incelendi.  Bu durum, araştırmacıların manyetik alanın varlığını 3,7 milyar yıl öncesine dayanan net bir kanıt bütünü oluşturmasına olanak tanıyor.

Araştırmanın başyazarı Claire Nichols, o dönemdeki manyetik alanın bugünkü kadar güçlü olabileceğini, bu iki kat farka rağmen mümkün olduğunu belirtti.