Teknoloji
Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu’nun Aynası Açıldı

James Webb Uzay Teleskobu’nun Aynası Açıldı

Tekraren sefer fırlatma tarihinin ertelenmesinin akabinde en sonunda 24 Aralık’ta fırlatılan ve Dünya dışı yaşama ışık tutabileceği düşünülen James Webb Uzay Teleskobu, uzayın derinliklerindeki seyahatine meselesiz bir biçimde devam ediyor. Bundan çok kısa bir mühlet öncesinde James Webb Uzay Teleskobu’nu son kere görebileceğimiz anların görüntüsü paylaşılmış; ondan birkaç gün önceyse teleskobun ‘güneş kalkanları’nın açıldığı duyurulmuştu.

Teleskobun gerisindeki takım artık de devasa aygıtın kendine has altın aynasını açmayı muvaffakiyetle tamamladı. Bu, teleskobun kurulumunun artık büyük oranda tamamlandığı ve sonsuz kozmosun birinci galaksileri hakkında Dünya’ya bilgi göndermeye bir adım daha yakın olduğu manasına geliyor.

“Dünya için dikkate paha bir başarı”

Teleskobun NASA Genel Merkezi’ndeki program yöneticisi Gregory L. Robinson yaptığı açıklamada, teleskobun tüm konuşlandırmalarının muvaffakiyetle tamamlanmasının tarihi bir olay olduğunu belirterek, “Bu, NASA liderliğindeki bir misyonun uzayda bir gözlemevi açmak için karmaşık bir diziyi tamamlama teşebbüsünde bulunduğu birinci sefer- grubumuz, NASA ve dünya için dikkate bedel bir muvaffakiyet.” sözlerini kullandı.

Teleskobun cuma günü açılmaya başlanan birincil aynasının iki kanadı; ikinci kanadın yerine kilitlenmesiyle cumartesi günü muvaffakiyetle tamamlandı. NASA tarafından dünyanın şimdiye kadarki en karmaşık uzay bilimi teleskobu olarak tanımlanan Webb’in 18 altıgen kesimden oluşan ve 6 metre ölçülerinde olan aynası; uzaya fırlatılan en büyük ayna olma unvanının da sahibi.

Birincil aynanın açılmasını, 25 Aralık’ta fırlatılan 10 milyar dolarlık teleskopun başka öğelerinin heyetimi takip edecek. Bu öğeler Webb’in kızılötesi ayarlarını bozabilecek olan; Güneş, Dünya ve Ay tarafından üretilen istenmeyen ısı sinyallerini tutmak için tasarlanmış tenis kortu büyüklüğündeki güneş müdafaasının beş ince katmanını kapsıyor.

13,5 milyar yıl öncesine ışık tutacak

Önümüzdeki altı ay boyunca Dünya’dan 1 milyon mil uzaklaşacak olan Webb’in; grubun teleskobun başka ayarlarını kalibre etmesinin akabinde uzaydan birinci fotoğrafları bu yaz göndermeye başlaması bekleniyor.

Cihanın 13,5 milyar yıldan daha öncesine ışık tutması maksadıyla inşa edilen teleskop bize sırf uzayın zımnî bölgelerini öğretmekle kalmayacak, tıpkı vakitte Big Bang’den (Büyük Patlama) çabucak sonra meydana gelen olayları yanlışsız bir halde belgeleyip belgelemediğimizi kanıtlama gücüne sahip olacak.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Benzer Haberler