Teknoloji

NASA üç boyutlu yazıcı ile Ay’da apartmanlar dikecek

ABD’li ICON şirketi, Ay’da tıpkı dünyada olduğu gibi çok katlı binalar yaparak mahalleler kurmak için harekete geçti.

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen 2023 Humans to Mars Zirvesi’nde bu alandaki çalışmalarını anlatan şirket “Ay apartmanlarını” üç boyutlu yazıcılar ve eklemeli parça sistemiyle kuracak.

İşin püf noktası ise bunun için dünyadan Ay’a tonlarca inşaat malzemesi taşımaya da gerek kalmaması. Kullanılacak üç boyutlu yazıcının materyali yine Ay yüzeyinde bulunuyor.

Yazıcıda yapı maddesi olarak regolit olarak bilinen Ay kiri kullanılıyor. Şirket bu sistemle dünyada bir dizi ev ve bina inşa etti. Şimdi sıra NASA’nın desteğiyle Ay yüzeyindeki şantiyelere geldi.

Öte yandan Ay’daki binaların yapı taşı olan Ay kirinin kritik bir önemi daha bulunuyor. Ay kirinin %40 -45’i oksijenden oluşuyor. Ancak bu oksijen minerallere hapsolmuş durumda bulunuyor.

Avrupa Uzay Araştırmaları ve Teknoloji Merkezi (ESTEC) şimdi bu oksijeni açığa çıkaracak bir yöntem geliştirmiş durumda. Prototipi üretilen oksijen santrali ile Ay tozundan oksijen üretmek mümkün olacak. Cihaz sayesinde, Ay’da yaşayan insanlar için sürdürülebilir oksijen kaynağı elde edilebilecek.

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok