Teknoloji

Yeni teknolojiyle insanlar da kış uykusuna yatabilecek!

Japon bilim insanları anında “kış uykusuna” yol açabilen yeni bir ultrason teknolojisi geliştirdiklerini bildirdi.

Çalışma, Nature‘da yayımlandı.

Bu sistem kafaya doğrultularak kış uykusuna benzer bir durum olan “uyuşukluğu” başlatabiliyor. Kış uykusunda memeliler metabolizmalarını baskılar, vücut sıcaklıklarını düşürür ve diğer süreçleri yavaşlatır.

Yeni sistemi geliştiren araştırmacılar, ultrason darbelerini hayvanların kafasına doğrulttuktan sonra bu uyuşukluğu farelerde ve sıçanlarda başarıyla tetikledi.

Araştırmacılar bu sistemin insanlarda da işe yarayabileceğini ve uzun mesafeli uzay uçuşlarında ya da tıpta önemli uygulama alanları olabileceğini ifade ediyor.

Araştırmacılar, acil durumlar veya ciddi hastalıklar yaşandığında bu teknolojinn kullanılabileceğini belirtiyor.

Örneğin araba kazası geçiren biri, organları nakil için kullanılıncaya kadar soğutulabilir.

Uzaydaki uzun yolculuklarda da faydalı olabilecek bu sistem Mars’a ya da diğer uzak yerlere seyahat edenlerin hayatta kalabilmesi için gereken kaynak miktarının azaltılmasını sağlayabilir.

Bir daha uyanamama riski var

Yine de pek çok tehlike var. Deneyler, hayvanları bu derin “uyuşuk” durumlarından geri getirmenin tehlikeli olduğunu ve bu canlıların iyileşemeyebileceğini gösteriyor.

Örneğin soğuk ortamlardaki fareler kendiliğinden uyanmadı. Ve insanlar üzerinde yapılacak bütün deneyler, bu güvenlik sorunlarının insanlarda da tekrarlanması riskini taşıyacak.

 

Güncel Haberler

Daha Fazla Bekleyin...Başka Haber Yok