Ekonomi

Sektörden Notlar: Dijital dönüşüm, yapay zekâ ve finansal teknoloji

Sektörden Notlar’da bu bölüm, Bengisu Soylu'nun konuğu Ege Finans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi - İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen oldu. Programda, CBDC, yapay zekâ ve finans, bankacılıkta kripto paralar, finansta dijital dönüşüm, finansal teknoloji ve kripto para piyasasında güvenlik gibi konular değerlendirildi.

Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen programın başında CBDC tüketicilerin finansal alışkanlıklarını nasıl etkileyebilir sorusunu cevapladı. CBDC’nin finansal sistem üzerindeki olası etkilerine de değinen Küçüközmen, yapay zekânın finans sektörünü nasıl şekillendirdiği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Bankacılık sisteminin de kripto para sektörüne attığı adımlar üzerine de konuşulduktan sonra, programın sonunda finans sektöründeki dijital dönüşüm ve kripto para piyasasında güvenlik adına dikkat edilmesi gereken unsurlardan bahsedildi.

CBDC tüketicilerin finansal alışkanlıklarını nasıl etkileyebilir?

Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, CBDC’yi şu an piyasadaki nakit paranın yerini tamamen dijital paranın alması olarak özetledi.

Küçüközmen, merkez bankası dijital parasının çok basit bir tanıma sahip olduğunu ama uygulamasının oldukça karmaşık bir süreci gerektirdiğini ve alışılmasının zaman alacak bir süreç olduğunu ifade etti. Küçüközmen, bu teknolojiye neden ihtiyaç duyulduğu noktasında pandeminin burada itici faktör olduğunu belirtti.

Dijital para ile ödemelerin hızlanacağını ve güvence altına alınacağını söyleyen Küçüközmen, bu teknolojiyi benimsemenin ve uygulamaya koymanın kolay bir şey olmayacağını, bu konuda mutlaka bir eğitime ihtiyaç duyulacağını sözlerine ekledi.

Yapay zekâ finans sektörünü nasıl şekillendiriyor?

Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, yapay zekânın insanlar hakkında anında her türlü bilgiyi merkezlere aktarabilme kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Yapay zekâ asistanlarının, bireylerin sözlü iletişimlerinden sosyal medya paylaşımlarına kadar geniş bir veri yelpazesini analiz ederek kullanıcıları daha iyi tanıyabileceğini vurgulayan Küçüközmen, bu durumun insanların kararlarını etkileme potansiyeline işaret etti.

Küçüközmen, yapay zekâ asistanları, kullanıcıların zamanlarını verimli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olurken, aynı zamanda finansal ve yatırım kararlarında da etkili olabileceğini ifade etti. Ancak, yapay zekâ için işin merkezden olan tarafına bakıldığında merkezin tüm müşterilerin davranışlarını tahmin ettikten sonra bunları farklı bir tarafa yöneltip yönlendirebilir mi ve bu şekilde bir manipülasyon ile sahiplerine büyük para kazandırabilir mi sorularının da işin bir tarafı olduğunu belirtti.

Daha tehlikeli bir tarafın ise, siber riskler noktasında çok önemli olduğuna dikkati çekerek, siber risklere karşı kullanıcıların finansal okuryazarlık, dijital okuryazarlık, dijital finans okuryazarlığı ve karmaşık finansal işlemler ile araçlara ilişkin okuryazarlığı becerilerinin önemini vurgulayarak bilinçli olmaları gerektiğini ifade etti.

 Finans sektöründe dijital dönüşüm

Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, tamamen dijitalleşmiş bir sürece girdiğimizi, cebimizden çıkaracağımız tek şeyin artık kredi kartı ve temassız ödeme yapılabilecek cep telefonları olacağına değinerek, hatta kimlikler, parmak izi, göz retinası, ses tanıma, yüz tanıma sistemleri ile ödeme yapabileceğimizi ifade etti.

Her bölüm sektör temsilcileri, uzmanlar ve iş dünyasının önde gelen isimlerini konuk ediyor; merak edilen konuları, sektöre ait yenilikleri ve güncel notları sektörün uzmanlarından öğreniyoruz.

Yayının tamamını izlemek için: