Turkcell Süper  Şampiyonu Galatasaray ile Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe, Suudi Arabistan‘ın başkenti Riyad‘da oynanması planlanan Turkcell Süper Kupa maçı iptal edildi.

Maçın iptaline neden olan kriz işte böyle geldi...

Mustafa Kemal Atatürk'ün sözünün yazılı olduğu pankart ve resminin olduğu tişört ile İstiklal Marşı krize neden oldu. Isınmaya Atatürk tişörtü ve sahaya ise Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh"  ve "Ne Mutlu Türküm Diyene" yazılı pankartlarla çıkmak isteyen futbolculara izin verilmedi.

"Kral'ın adına konuşuyoruz" diyerek Galatasaray ve Fenerbahçe yetkilileriyle görüşen Suudi temsilciler, pankart ve tişörtle sahaya çıkılamayacağını bildirdi.

Bunun üzerine Galatasaray ve Fenerbahçe, özellikle İstiklal Marşı okunmadan maça çıkmama konusunda görüş birliğine vardı.

Daha sonra yapılan açıklamada ise İstiklal Marşı'nın maçtan önce okunabileceği bildirildi.

Otelde başkanlar zirvesi

Akşam saatlerine doğru Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin kaldığı otele gitti. Ardından otele Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da geldi.

Mehmet Büyükekşi, Ali Koç ve Dursun Özbek maçla ilgili gelinen son durumu ele aldı.

Galatasaray otele geri döndü

Yapılan toplantı sonrası kulüplerin maça çıkacağı bildirildi. Fakat Galatasaray, stada gitmek yerine kamp yaptığı otele geri döndü.

Atatürk tişörtleriyle ısınmaya çıkmak isteyen Galatasaray, bu talep kabul edilmezse maça çıkmayacağını bir kez daha yineledi.

Maça bir saat kalmasına rağmen hem Galatasaray hem de Fenerbahçe takımlarının kaldıkları otelden ayrılmadıkları öğrenildi.

Bir toplantı daha

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç bir kez daha bir araya geldi.

Koç: Pankartı kabul etmemişler

Maç öncesinde A Spor'a konuşan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Biz sahaya pankart ile çıkacaktık ama anladığım kadarıyla otoriteler bunu kabul etmemiş. Tam belli değil, duruma göre bakacağız" dedi.

Fenerbahçe'nin pankarta izin verilmediği takdirde sahaya çıkmama kararında ısrarlı olduğu ifade edildi.

Uğur Dündar'dan açıklama

Açıklama yapan Fenerbahçe Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, pankarta izin verilmediğini dile getirerek, "Fenerbahçe Atatürk tişörtü ve ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ pankartıyla çıkacaktı. İzin vermediler. Ali Koç maça çıkmama kararı aldı" diye konuştu.

Timur: İstiklal Marşı okunmazsa sahaya çıkmayız

Galatasaray Kulübü Başkanvekili Erden Timur, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, İstiklal Marşı okunmazsa maça çıkmayacaklarını söyledi.

Eski Galatasaray Başkanlarından Burak Elmas da "Galatasaray yönetimi doğru kararı verecektir. Geri adım atacaklarını düşünmüyorum" diye konuştu.

https://x.com/GalatasaraySK/status/1740719382702227581?s=20

Galatasaray'dan paylaşım

Galatasaray, gün içerisinde yaptığı karşılaşmaya 100. yıl özel formasıyla çıkacağını duyurdu.

Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada "Fenerbahçe karşılaşmasına, Cumhuriyetimizin 100. yılına özel hazırlanan formamızla çıkacağız!" ifadelerine yer verildi.

Fenerbahçeli İrfan Can, Atatürk tişörtüyle olan bir fotoğrafını paylaştı. Fenerbahçeli İrfan Can Kahveci, Atatürk tişörtüyle olan bir fotoğrafını paylaştı.

Beşiktaş'tan destek

Galatasaray ve Fenerbahçe'ye Beşiktaş'tan da destek geldi. Siyah-beyazlı kulüp, sosyal medyadan Atatürk fotoğrafı paylaşarak "Atam İzindeyiz"  ifadelerini kullandı.

TFF: İstiklal Marşı okunacak

Bu arada, Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) yapılan açıklamada, İstiklal Marşı'nın okunacağı ifade edildi.

Açıklamada, "Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır." denildi.

Altıntop: Taahhütnameye uymak zorundalar

TFF Milli Takımlar sorumlusu Hamit Altıntop da yaptığı açıklamada, "İstiklal Marşı ile ilgili taahhütname var. Suudiler bu taahhütnameye uymak zorunda. Şu anda konuyla ilgili toplantılar devam ediyor" şeklinde konuştu.

CHP lideri Özel: Kulüplerimizin arkasındayız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada duruma tepki gösterdi.

Özel, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye’nin Süper Kupa Finali Suudi Arabistan’da oynanmaz demiştik. Dinlemediniz. Riyad’da kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinin bulunduğu pankarta tahammül edemeyenlerin şimdi İstiklal Marşı’na da izin vermeyeceği bilgileri geliyor. Kulüplerimizin arkasındayız. Yetkilileri uyarıyoruz; bu soytarılığa son verin!"

Ebrar Karakurt: Gelin Rusya'da oynayın, her şeyi ben karşılarım

Öte yandan, Filenin Sultanları'nın yıldızı Ebrar Karakurt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Şaka mı bu??? Gelin Rusya’da oynayın… Bayraklar, İstiklal Marşı, Atatürk’le ilgili olan her şeyi ben karşılarım" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında Süper Kupa finalinin yurt dışında oynanacak olması eleştirilere yol açmıştı.