Tüketici fiyatlarına etki eden ana harcama grupları içinde Nisan 2024 döneminde en yüksek ağırlığı yüzde 24,98 oranla gıda ve alkolsüz içecekler oluşturdu.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, nisan ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 69,80 seviyesine ulaşarak bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Tüketici enflasyonunu oluşturan toplam 12 ana harcama grubunda, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 24,98'lik oranla ilk sırayı alırken, ulaştırma yüzde 17,35, konut yüzde 14,20, lokanta ve oteller yüzde 8,17, ev eşyası yüzde 8,12 ve giyim ile ayakkabı yüzde 6,94 oranlarıyla sıralandı. Gıda ve alkolsüz içecekler harcamaları içinde 37 farklı kalemden oluşan grup içinde, patates ve bazı yumru bitkileri hariç sebzeler yüzde 2,62 oranıyla en büyük payı aldı.
Ulaştırmada ikinci sırayı alan harcama grubu ise, tüketici enflasyonuna yüzde 7,07 oranıyla benzinli otomobil fiyatlarıyla etki etti. Konut harcamalarında ise, yüzde 5,06'lık oran kira ödemelerinden oluştu. Lokanta ve otellerde en yüksek harcama kalemi yüzde 6,01 oranıyla yiyecek hizmetlerini oluştururken, ev eşyası grubunda temizlik malzemeleri yüzde 1,40, giyim ve ayakkabı grubunda ise kadın giyimi yüzde 2,29 oranlarıyla en fazla etki eden harcamalar oldu. Ağırlıkların belirlenmesinde ve endeks hesaplamasında Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması kullanıldı ve toplam 404 madde endekse dahil edildi.
Ağırlıkların kaynağı ise, yaklaşık yıllık 15 bin hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen hane halkı bütçe anketi, kurumsal nüfus bireysel tüketim harcamaları anketi, yabancı ziyaretçilerin harcamalarını içeren anketler ve idari kayıtlardan elde edilen harcama ve ciro bilgileri, ulusal hesaplarla birlikte nihai tüketim harcaması verilerinin değişim hızlarıyla genişletilerek hesaplandı.