Anadolu Ajansı (AA) ile Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla üniversitenin güney kampüsündeki Albert Long Hall binasında 2 Aralık'ta düzenlenen "2. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zekâ" sempozyumuna katılan uzmanlar, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu

Cambridge Üniversitesinden Prof. Dr. Henning Grosse Ruse-Khan, yaptığı açıklamada, yapay zekâ tarafından üretilen ve hiçbir insan müdahalesi olmayan içeriklerin telif hakkı koruması altına giremeyeceğini düşündüğünü ifade ederek "ChatGPT'den bana bir hikâye yazmasını istediğim ve belki birkaç parametre verdiğim durumlarda, bana göre bu hikâye telif hakkıyla korunmayacaktır çünkü yazarı ben değilim." değerlendirmesini yaptı.

Russe-Khan, yapay zekânın ürettiği içeriklerin telif hakları konusunda tartışmaların sürdüğünü dile getirerek "Yani eğer siz bir insan değil de bir makine iseniz ve mevcut yasal çerçeveler altında makineler yazar olamazlarsa o zaman ortada bir yazar yoktur, yani size talimat veren bir kişi olarak ben bir yazar olmadım ve makine de bir yazar olamaz. Dolayısıyla ortada bir yazarlık yoktur ve bu içerikler telif hakkıyla korunmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Bunun iyi bir sonuç olup olmadığını sorgulayan Russe-Khan, yapay zekânın ürettiği içeriklerin ilk etapta telif hakkı materyallerine dayandığını anımsattı.

Russe-Khan, eserleri yapay zekâ eğitimi bağlamında kullanılan yazarlara nasıl ödeme yapılacağının çok temel ve kilit bir soru olduğunu ve cevaplanması gerektiğini söyledi.

Yapay zekâ içerikleriyle ilgili telif hakkı ihlali veya buna benzer durumlarda sorumluluğun kimde olacağına dair ise Russe-Khan, yapay zekânın geliştiricisinden ziyade operatörün sorumlu olması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Yapay zekânın telif hakkını ihlal eden materyalleri kullanmasını önlemenin elbette daha zor olabileceğini kaydeden Russe-Khan, bu durumda da yapay zekâ kullanıcısından ziyade operatöre daha fazla sorumluluk düştüğünü dile getirdi.

Son olarak Russe-Khan, "Teknoloji tarafından oluşturulan potansiyel zarardan teknolojinin operatörünü sorumlu tutardım." diye konuştu.

"Yapay zekâ tarafından üretilen içeriğin telif hakkı konusu belirsiz" vurgusu

Queen Mary University of London'dan Prof. Dr. Guido Westkamp da yapay zekâ tarafından üretilen içeriğin, yasal ve etik sonuçlarına değinerek, yapay zekâ geliştiricisinin telif hakkı ihlallerinde sorumlu tutulabileceğini ancak kullanıcı tarafından verilen talimatların rolü nedeniyle bunun kapsamının belirsiz olduğunu belirtti.

Westkamp, içerik oluşturmak için yapay zekâ araçları kullanıldığında ortaya çıkan eserin yazarının kim olduğu konusunda bir karmaşıklık oluşacağına işaret ederek çalışmanın yazarın kişiliğini göstermesinin önemli olduğunu ifade etti.

Max Planck Enstitüsünden Dr. Valentina Moscon ise dijital çağda içerik sağlayıcıların ve telif hakkı sahiplerinin çıkarlarının dengelenmesinin küresel bir sorun ve bu sebeple küresel çözümlere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Moscon, dijital medya içeriği ve telif hakkıyla ilgili konuların karmaşıklığına vurgu yaparak bir çözüm bulmanın zor olduğunu söyledi.

Ayrıca Moscon, standartlaştırma ve kuralların kod veya sertifikasyon sistemine dahil edilmesi gerektiğini kaydetti. (Kaynak: AA)