Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin, Ethereum Magicians forumunda yayımladığı yeni bir blog yazısında, Ethereum’un yürütme katmanına dair radikal bir uzun vadeli öneri sundu: Ethereum Sanal Makinesi (EVM) bayt kodunun, açık kaynaklı RISC-V mimarisiyle değiştirilmesi.

Buterin, ‘Beam chain çabası, Ethereum’un konsensüs katmanını ciddi şekilde basitleştirme potansiyeline sahip,’ diye yazdı. ‘Ancak yürütme katmanında benzer kazanımlar elde edebilmek için bu tür radikal bir değişiklik tek uygulanabilir yol olabilir.’ ifadelerini kullandı.

Buterin’e göre, Ethereum’un yürütme katmanında performans artışı sağlanabilmesi için, EVM ispat sürecinin verimliliğinin artırılması şart. Açık kaynaklı ve ARM ile x86 gibi tescilli rakiplerine alternatif bir işlemci mimarisi olan RISC-V’in benimsenmesi, zincir üzerindeki işlem maliyetlerini bazı durumlarda 100 kata kadar azaltabilir.

Buterin, “Eski tip EVM sözleşmeleri çalışmaya devam edecek ve yeni nesil RISC-V sözleşmeleriyle tamamen çift yönlü uyumlu olacak,” diyerek mevcut yapıların dışlanmayacağını belirtiyor. The Block’un haberine göre Buterin’in önerisi, hem EVM hem de RISC-V sözleşmelerine destek verilmesini ve EVM sözleşmelerini RISC-V eşdeğerine dönüştürecek özel bir yorumlayıcının oluşturulmasını içeriyor.

Benzer yaklaşımlar başka blockchain projelerinde de denenmiş durumda; örneğin Polkadot, Ağustos 2023’te tanıttığı PolkaVM ile RISC-V mimarisini entegre etmişti. Polkadot’un yöntemi, tüm sözleşmeleri büyük bir ağ güncellemesiyle dönüştürmek yerine birden fazla sanal makineyi aynı anda desteklemeyi esas alıyor ki bu da Buterin’in ilk önerisiyle benzerlik taşıyor.

Yakın vadede ise Ethereum’un 7 Mayıs’ta ana ağda devreye alacağı "Pectra" yükseltmesi planlanıyor. Bu yükseltme; kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi, rollup ölçeklenebilirliğini artırmayı ve doğrulayıcı teminat üst sınırını yükseltmeyi hedefliyor.